Český voják utrpěl v Afghánistánu těžké střelné zranění

Kábul/Praha - V afghánské provincii Vardak byl dnes dopoledne těžce zraněn český voják, když byl při plnění úkolů na předsunuté základně napaden protivníkem. Při incidentu utrpěl těžké střelné zranění. Rotmistrovi z 2. jednotky výcvikového a poradního týmu známého pod zkratkou OMLT byla na místě okamžitě poskytnuta první pomoc. Poté byl převezen k dalšímu ošetření do nejbližšího zdravotnického zařízení na základnu Shank v provincii Lógar.

Ve Wardaku slouží 54 vojáků ze sedmé mechanizované brigády. Pomáhají Afgháncům s bezpečností a výcvikem. Teď se ale sami stali terčem, když jejich základnu napadli nepřátelé a 32letého rotmistra zasáhly kulky. „Na místě mu byla okamžitě poskytnuta první pomoc, následně byl transportován do nejbližšího vojenského zařízení na základně Shank, odtud byl transportován do vojenské nemocnice v Kábulu,“ potvrdila ČT mluvčí generálního štábu české armády Jana Růžičková.

Za poslední měsíc jde již o několikátý incident, při němž byli v Afghánistánu zraněni čeští vojáci. Poslední červnový den utrpěli v provincii Vardak lehké zranění dva vojáci, poté co jejich obrněné terénní vozidlo najelo na nastraženou výbušninu. Další zranění utrpěl 21. června voják provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Lógar, který pravděpodobně šlápl na minu, která pod ním vybuchla.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Předtím, 31. května přišlo Česko v Afghánistánu již o čtvrtého vojáka. Jedenatřicetiletý rotmistr Robert Vyroubal zahynul v provincii Vardak, když jeho obrněné vozidlo najelo na nastraženou výbušninu. Česká jednotka ve Vardaku má přes 50 členů, převážně tankistů z Přáslavic. Působí v ní ale i specialisté z jiných jednotek. Pro většinu z nich to není první nasazení v zahraniční misi.