Státní zkušební ústavy se privatizovat nebudou

Praha - Zkušební ústavy zůstanou v majetku státu. Podniky ověřující bezpečnost a kvalitu výrobků na trhu přitom chtěla zprivatizovat už vláda Mirka Topolánka a současný kabinet měl v úmyslu termín odstátnění pouze posunout. Ministerstvo průmyslu a obchodu ale teď rozhodlo, že ani jeden ústav spadající do jeho gesce na prodej nebude. Aktuální návrh ministerstva nyní míří na vládu. Zvrat už se v jejím rozhodnutí nečeká.

Jak bezpečná jsou svodidla nebo co vydrží betonové zátarasy, pravidelně testuje Technický a zkušební ústav stavební v Praze. Je to jeden ze šesti státních podniků, které zůstanou státní. „Dáváme jasnou garanci toho, že veškeré bezpečnostní parametry výrobků jak stavebních, tak ostatních, které máme v kompetenci, budou objektivně posouzeny,“ říká Jiří Studnička ze stavebního ústavu.

Ústavy se sídly v Praze, Brně a Ostravě jsou většinou soběstačné a zisk vracejí do vybavení laboratoří. Jejich prodejem by stát získal stovky milionů korun, které by šly zřejmě na důchodovou reformu. Ministerstvo průmyslu a obchodu teď ale plány načrtnuté v roce 2008 seškrtalo. „Ministr Kocourek situaci znovu vyhodnotil a po doporučení od tripartity, zejména podnikatelských svazů, jsme se rozhodli doporučit vládě, aby se v privatizaci nepokračovalo,“ uvedl mluvčí ministerstva Jiří Sochor.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Na trhu zkoušek, certifikací a posudků podnikají i soukromníci. V klíčových oborech ale bude na dodržování českých i evropských norem dohlížet vždy aspoň jeden státní podnik. Fakt, že na zkušební ústavy dohlíží státní autorita, vítá i Hospodářská komora, která tak logicky vítá i přehodnocení privatizačního procesu.