Němečtí železničáři opět jezdí z Čech do Mnichova

Schwandorf – Dlouhodobá stávka strojvedoucích německé soukromé železniční společnosti Vogtlandbahn, která se podílí na provozu expresů z Prahy do Mnichova a do Norimberku, postupně utichá. Část strojvedoucích se vrátila do práce, proto se mohly rozjet některé dosud odřeknuté vlaky včetně spojů Praha–Mnichov, které dosud končily na hranicích. Provoz vlaků Praha–Norimberk německý dopravce zatím zabezpečit nedokáže, cestující ale mohou využít autobus, který mezi hlavními nádražími obou měst provozují konkurenční Německé dráhy.

Do stávky, kterou se chtěli domoci výrazného zvýšení platů, vstoupili strojvedoucí sdruženi v odborové organizaci GDL 24. června. Podpořili je také průvodčí. Kromě zaměstnanců Vogtlandbahn stávkovali také zaměstnanci některých dalších dceřiných firem dopravního giganta Netinera (dříve Arriva) a dalších soukromých dopravců, většina z nich ale už protest ukončila. Stávkovat přestali také průvodčí, ale proti platům, které považují za nízké, se nadále bouří 70 strojvedoucích Vogtlandbahnu.

Stávka zprvu způsobila vážné potíže, protože cestující mířící z Prahy nebo Plzně do Bavorska se ocitli v Domažlicích a dál museli pokračovat zřídka jezdícími regionálními spoji. Až po týdnu objednal německý dopravce náhradní autobusy, které dovezly cestující buď do příhraničního Furth im Wald, odkud už vlaky jezdí častěji, nebo až na hlavní trať do Schwandorfu. „Od 1. července jezdí naše vlaky podle zvláštního jízdního řádu, který cestujícím dává určitou jistotu pravidelnosti a návaznosti během trvání stávky,“ poznamenal ředitel společnosti Vogtlandbahn Hartmut Schnorr.

Dnes začaly bez omezení jezdit dva páry expresů Praha–Mnichov a zpět (vlaky Ex 354/357 Franz Kafka a Ex 355/356 Albert Einstein). Další dva páry spojů do Norimberku nadále končí v Domažlicích, cestující mohou přestoupit na náhradní autobus do Furth im Wald, kde na něj navazují regionální osobní vlaky.

Vlaky do Bavorska od 7. 7.:

PRAHA–MNICHOV:

  • Ex/ALX 354 Franz Kafka – Praha–Mnichov (odj. z Prahy v 9:10) – jezdí bez omezení
  • Ex/ALX 355 Albert Einstein – Mnichov–Praha (odj. z Mnichova v 9:01) – jezdí bez omezení
  • Ex/ALX 356 Albert Einstein – Praha–Mnichov (odj. z Prahy v 17:10) – jezdí bez omezení
  • Ex/ALX 357 Franz Kafka – Mnichov–Praha (odj. z Mnichova v 17:02) – jezdí bez omezení

PRAHA–NORIMBERK:

  • Ex/ALX 350 Karel Čapek – Praha–Norimberk (odj. z Prahy v 5:10) – končí v Domažlicích, navazuje NAD do Furth im Wald
  • Ex/ALX 351 Jan Hus – Norimberk–Praha (odj. z Norimberku v 6:00) –začíná v Domažlicích v 8:07, navazuje na NAD z Furth im Wald (o víkendu ze Schwandorfu)
  • Ex/ALX 352 Jan Hus – Praha–Norimberk (odj. z Prahy ve 13:10) – končí v Domažlicích, navazuje NAD do Furth im Wald
  • Ex/ALX 353 Karel Čapek – Norimberk–Praha (odj. z Norimberku ve 14:05) – začíná v Domažlicích v 16:07, navazuje na NAD z Furth im Wald