V libereckém babyboxu byl nalezen chlapeček - dostal jméno Pátek

Liberec – Do libereckého babyboxu někdo v noci odložil novorozeného chlapečka. Dítě je zdravé, váží 3 650 gramů a měří 50 centimetrů. Chlapeček dostal jméno Pátek, matka v boxu zanechala i dopis, ve kterém si přeje, aby se dítě dostalo do adoptivní rodiny, kde mu prý bude lépe. V celém Česku už jde o 53. dítě, které systém babyboxů zachránil, letos pak třinácté.

V prvních pěti měsících letošních roku bylo odloženo v průměru jedno až dvě děti za měsíc, v červnu už to byly děti čtyři - v Kadani, Ostravě, Benešově a v Mladé Boleslavi. Červenec není ještě ani v polovině a ve schránkách se našly už tři děti - v Šumperku, Frýdku-Místku a dnes v Liberci.

Množství dětí odložených do babyboxů v uplynulých několika týdnech zaskočilo i zakladatele těchto vyhřívaných schránek Ludvíka Hesse. Ten plánuje, že na babyboxy proto nalepí ceduli, kde nabízí matkám další pomoc. „Na každý babybox nalepím ceduličku, odkládáš-li děťátko, protože nemáš s ním dnes v noci kde přespat, zavolej,“ upřesnil Hess. Nocleh je prý připraven zajistit, stejně tak pomoc sociálních pracovnic.

Vysvětlení, proč se tolik žen právě teď rozhodlo vzdát se dítěte, ale Ludvík Hess ani psychologové nemají. Jednou z teorií je, že během teplých měsíců více žen rodí kdekoliv mimo porodnice a také to, že se o babyboxech zaručujících anonymitu ví mnohem víc. Odpůrci babyboxů ale právě jejich větší dostupnost vidí jako problém. „Čím budete mít víc obchodních domů, tím budou lidé víc nakupovat, a čím budete mít víc babyboxů, tím víc se děti budou odkládat,“ domnívá se pediatr František Schneiberg. Spory odpůrců a příznivců schránky provází od jejich vzniku. OSN dokonce vyzvala k jejich zrušení s tím, že porušují úmluvu o právech dítěte. Dnes je v Česku 44 babyboxů a plánují se další.

V Liberci se babybox otevřel v červnu roku 2008 jako desátá schránka v republice. O rok později tam zdravotníci našli holčičku, která dostala jméno Andrea. Druhým dítětem nalezeným v liberecké schránce je právě Pátek.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace, ale současně s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál novorozeneckého oddělení. Jedna schránka přijde na 250 tisíc korun.