V Česku přes noc řádily velmi silné bouřky

Praha – Nad Českou republikou se v noci na dnešek přehnaly silné bouře. Ty zaměstnaly především hasiče, kteří byli nuceni vyjíždět nejen k popadaným stromům, ale i k domům, které zasáhl blesk. Bouře postupovaly přes jižní a střední Čechy, Vysočinu, východní Čechy a sever Moravy. Vlaky dopoledne zůstaly stát na trati v úseku Jindřichův Hradec - Jarošov nad Nežárkou, Rožná - Žďár nad Sázavou a na Osoblažsku. Kulový blesk pak poničil dispečink záchranné služby v Liberci. Energetický podnik ČEZ eviduje desítky poruch. Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže to ale není žádný kalamitní stav. Poruchy by měli energetici ještě dnes opravit. Kvůli odstraňování následků větrné smrště je momentálně přerušen provoz železničních tratích na několika úsecích. Meteorologové upozorňují, že podobně to s bouřkami může vypadat i v noci na pondělí.

Podle údajů meteorologů byly zaznamenány v bouřkách vysoké úhrny srážek a kroupy. „V okresech Šumperk, Žďár nad Sázavou, Jindřichův Hradec, Příbram, Strakonice, Prachatice to bylo dokonce 30 až 50 mm, nejvíce v oblasti Velešína - okres Český Krumlov - podle radarových odhadů až kolem 100 mm. Nejvyšší změřený úhrn byl ve Strážném, okres Prachatice, 57 mm,“ uvedli meteorologové na webu infomet.cz.

Hasiči z Vysočiny v noci na neděli zasahovali přibližně stokrát. Většinou odstraňovali spadlé stromy. Nejvíce vyjížděli k případům na Žďársku a Třebíčsku. „Z celkového počtu zásahů jsme jen dvakrát odčerpávali vodu. Jinak se vždy jednalo o odstranění překážek na cestě,“ uvedl operační důstojník hasičů Pavel Černý.

V obci Zlatníky u Prahy v noci pravděpodobně zasáhl blesk rodinný dům s truhlářskou dílnou, který následně začal hořet. Přesná příčina požáru se ale ještě vyšetřuje. Na místě zasahovalo sedm hasičských jednotek. Před pátou hodinou ranní se podařilo dostat oheň pod kontrolu. Hasiči použili při zásahu i termokameru, aby našli ohnisko požáru. Majitel bleskem zapáleného objektu v Zlatníkách odhadl škodu na 20 milionů korun, hasiči ji ještě přesně nevyčíslili. Hasiči vyjížděli od půlnoci do rána ve Středočeském kraji v souvislosti s bouřkou asi dvacetkrát, zejména likvidovat popadané stromy. Vítr je kácel v obou přípražských okresech, na Benešovsku, Kutnohorsku a Kolínsku. V Praze bouře žádné škody nenapáchala.

Kolem třetí hodiny ranní vlétl na dispečink liberecké záchranné služby oknem výboj, který poničil počítače a nakonec se v místnosti rozplynul. Záchranné službě kvůli tomu vypadl informační systém, který odborníci stále opravují. Škoda se odhaduje na čtvrt milionu korun, péči o pacienty prý ale nezvyklý incident nenarušil. Sanitky jsou naváděny mobilním telefonem.

K odklízení několika desítek spadlých stromů a větví po bouřce museli vyjíždět během noci hasiči i na východě Čech. Nejvíce byla zasažena oblast mezi Poličkou a Svitavami. Zlomené stromy přehradily na několika místech menší silnice nebo spadly do drátů elektrického vedení. „V jednom místě spadl strom na dům a další na zaparkované auto. Nikomu se naštěstí nic nestalo,“ konstatoval operační důstojník krajských hasičů.

Nad jižními Čechami udeřily silné bouřky kolem sobotní půlnoci. Hasiči vyjížděli jako jinde hlavně k popadaným stromům, v několika případech odčerpávali vodu ze sklepů. „Ale více případů bylo spojeno s úderem blesku do stromu než s extrémním přívalem vody,“ řekl operační důstojník hasičů Zdeněk Malkovský. Kromě uzavřené trasy mezi Jindřichovým Hradcem a Jarošovem nad Nežárkou byly hlášeny problémy také z úseku Rybník - Horní Dvořiště na Českokrumlovsku. Podle Pavla Hally ze Správy železniční dopravy vlaky v tomto úseku jezdí, ale po bouři je poškozeno elektrické vedení, které budou muset mechanici opravit.   

Silné bouřky v noci na dnešek zasáhly i Bruntálsko. Vítr tam lámal stromy. Spadlé kmeny přerušily dodávku elektřiny i vlakovou dopravu u Osoblahy. „V souvislosti s počasím a bouřkou jsme vyjížděli jen na Bruntálsku. Celkem evidujeme sedm mimořádných událostí,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Faster.