Ekománie: Lidé v houfech skákali do řek

Praha - Lidé v Česku i na dalších místech Evropy si připomněli Mezinárodní den koupání v řekách. Akce, kterou pravidelně vyhlašuje Síť evropských řek, vyvrcholila takzvaným Big jumpem - hromadným skokem do vody. Ekologičtí aktivisté se tak snaží přesvědčit, že kvalita řek se zlepšuje. „Na mnoha místech se dá beze strachu v řekách koupat a je to mnohdy příjemnější a levnější než třeba v drahých akvaparcích,“ tvrdí Zora Kasiková mluvší sdružení Arnika.

Organizované koupání se na českých řekách konalo v devíti městech. Na účastníky všude čekal i doprovodný program. Hlavní ale zůstalo koupání. „Bylo to výborný, velice osvěžující. Nicméně já se takhle koupu od dubna, takže pro mě to není nic neobvyklého,“ řekl jeden z účastníků Big jumpu.

Reportáž Kateřiny Jirovské (zdroj: ČT24)

První koupací den vyhlásila Arnika v roce 2002, tenkrát se lidé koupali pouze na Labi. Od té doby se ale akce rozšířila na celé území Česka. „Smyslem evropských koupacích dnů je upozornit na nutnost ochrany řeky, vrátit lidi zpátky k řece,“ dodává Kasiková.

To se sice částečně daří, ale v pražském Bráníku byly u Vltavy stále jen desítky lidí - oproti přeplněnému bazénu v Podolí. „Voda je daleko čistější než přírodní koupaliště,“ vysvětlovali lidé.

I když útlum těžkého průmyslu a lepší ochrana řekám v posledních dvaceti letech prospěly, vodě stále vadí chemikálie z továren. Na ochranu řek vznikají i petice, týkají se hlavně chemického znečišťování.