Dětem z dětských domovů se dá pomoci i z padáku

Praha – Pilot Miroslav Oros se rozhodl pomáhat dětem z dětských domovů trochu netradičním způsobem. Oblétával je totiž na motorovém padákovém kluzáku, na kterém překonal rekord. Za 90 dní totiž urazil neuvěřitelných 9 132 kilometrů. Ze vzduchu pozdravil celkem dvacet dětských domovů a setkal se s 600 dětmi. Dle jeho slov se pokouší nabídnout takovým dětem krásy létání, a nahradit jim tak nedostatek rodinného zázemí.

„K tomuto výkonu mě inspiroval loňský rekordman z Kanady. Později jsme se stali přáteli, což mě motivovalo k tomu, abych jeho rekord překonal. Zatímco on létal v Kanadě, já jsem chtěl pozdravit dětské domovy u nás v Česku,“ podotkl Miroslav Oros.

Dle slov Orose je limitem pro takový prostředek, jako je motorový padák, počasí. „Proto jsem se snažil létat po větru, abych byl schopen překonat sto kilometrů denně. Ze 150 oslovených dětských domovů se nám jich přihlásilo deset, navštívil jsem jich dvacet. I tak je to ale hodně, více než 600 dětí,“ dodal.

Rozhovor s Miroslavem Orosem (zdroj: ČT24)

Miroslav Oros létá padákem už deset let. Na horách, v Krkonoších nebo na Šumavě, jsou podle něj pro létání ideální podmínky. Nejvíce jsem zvládl uletět 310 kilometrů za den. „Na svůj zmíněný let jsem se velmi pilně připravoval. Téměř úplně jsem přestal pít alkohol a hodně jsem cvičil,“ řekl pilot. „Člověk může létat bezmotorově od patnácti let, s motorem pak od šestnácti. Na děti bez domova jsme tento projekt cílili především proto, abychom jim chybějící biologickou rodinu nahradili třeba tou sportovní,“ vysvětlil.