Policie: Agresivita za volantem stále roste

Praha – Policie eviduje množící se případy agresivních řidičů. V pátek v pražských Holešovicích zadrželi mladíka, který staršího řidiče uhodil obuškem do hlavy. Reagoval tak na blikání, kterým se ho napadený snažil upozornit na jízdu v protisměru. Na Českolipsku pak policisté pátrají po dvojici motorkářů, kteří v neděli zaútočili na řidiče mercedesu - mysleli si, že je nechce pustit před sebe.

Násilí řidičů je podle psychologů obrazem rostoucího násilí ve společnosti. „Totéž se projevuje i na silnici, kde je agresivita umocněna větší anonymitou. Problém je, že to lidem zatím prochází,“ upozornil dopravní expert Robert Šťastný.

Za upozornění rána obuškem

K prvnímu zmíněnému případu došlo v pátek odpoledne v Holešovicích. „Osmadvacetiletý muž řídil vozidlo v protisměru, ale když na něj upozornil světelným znamením protijedoucí dvaašedesátiletý řidič, mladý muž vyskočil ze svého vozidla a začal protijedoucího řidiče fyzicky a slovně napadat,“ uvedla mluvčí Jana Rösslerová.

Podle ní pak mladík vytáhl teleskopický obušek a udeřil řidiče do spánkové oblasti. Staršímu muži se podařilo ujet a případ ohlásil policii. Zadržený byl obviněn z těžkého ublížení na zdraví a výtržnictví, hrozí mu až deset let odnětí svobody.

Motorkáři poničili mercedes a napadli řidiče

Druhý případ, kdy motorkáři napadli řidiče auta, se stal dnes odpoledne na silnici mezi městem Dubá a obcí Jestřebí. Osmatřicetiletý řidič se chtěl v koloně vyhnout díře, z řady aut proto vybočil. V tu chvíli se jej ale snažil předjet muž na černé motorce.

„Jeho vyhýbací manévr pochopil jako schválnost a domníval se, že mu řidič mercedesu vědomě brání v předjetí,“ konstatovala policejní mluvčí Ivana Baláková. Motorkáři řidiče mercedesu nutili zastavit, poničili mu vůz a napadli jej. Nikdo z dalších motoristů, kteří scénu viděli, posádce auta nepomohl.

Nejznámější případy: Lacina a Trpišovský

Luboš Lacina loni na dálnici D1 najel na pomaleji jedoucí auto a vytlačil je ze silnice. Mazda se několikrát přetočila a dopadla na střechu. Její posádka z hrozivé nehody vyvázla bez větších následků, Lacinu soud poslal na pět let do vězení.

Obvinění si kvůli údajné agresivní jízdě vyslechl i Aleš Trpišovský. Ten podle policie ve dvou případech předjel pomalejší auta zprava, opět se před ně zařadil a prudce brzdil. Tím donutil řidiče zastavit. V jednom případě řidič pomalejšího vozu nestačil zabrzdit a havaroval.