Cizince nelákají české památky, hledá se náprava

Praha – Počet zahraničních turistů na pokladnách českých památek zásadně klesl. Propad mezi lety 2009 a 2010 činí 24 procent, za letošní duben a květen je zahraničních turistů o celých 42 procent méně než za stejné období v předchozím roce. Národní památkový ústav (NPÚ) proto uzavřel spolupráci s Českou hostelovou asociací a doufá, že lepší propagace návštěvníky z ciziny znovu přiláká.

„Získat zahraniční klientelu k návštěvě památek ve správě Národního památkového ústavu nebude jednoduchý úkol… Rádi bychom ukázali zahraničním návštěvníkům, že Česká republika není jen Praha, eventuálně Český Krumlov, ale naše památkové bohatství je mnohem rozsáhlejší,“ vysvětluje motivaci NPÚ jeho ředitelka Naďa Goryczková.

Základem spolupráce s Českou hostelovou asociací je distribuce propagačních materiálů na mezinárodní autobusové linky, recepce hostelů v klíčových evropských městech nebo propagace českých památek na mezinárodních webových stránkách. České památky na oplátku nabídnou držitelům průkazky hostelové asociace slevy na vstupném.

Mezinárodní Hostelová Federace (dříve International Youth Hostel Federation, v současnosti Hostelling International - HI) je svého druhu nejstarší organizace na světě; sdržuje 4 000 hostelů ve více než 90 zemích. Česká hostelová asociace vznikla v roce 2003 jako nezisková organizace, která se snaží propagovat turismus v ČR, vytvářet kvalitní síť hostelů, turistických ubytoven a zároveň propagovat jednotlivé regiony v České republice a rozvíjet jejich služby spojené s cestováním.

„Myslím, že je to velmi cenný přídavek k členským kartám,“ okomentovala začátek spolupráce prezidentka Mezinárodní hostelové federace Edith Arnoult-Brillová, která se zúčastnila podpisu smlouvy o spolupráci. „Držitel karty, náš člen, může profitovat bonusem. A velmi nás těší, když to může být sleva na poznávání historie a tradic.“

Reportáž o návštěvnosti českých památek (zdroj: ČT24)

Turisté v Čechách? Američany vystřídali Rusové

Podle předsedy České hostelové asociace Petra Jelínka stojí za úbytkem zájmu o české památky především hospodářská krize; zahraniční turisté podle něj zkrátka víc šetří. Propad turistického zájmu netrápí tradiční lokality, jako je Praha nebo Český Krumlov, výrazně se ale podepisuje v ostatních krajích.

„Spousta krásných zpřístupněných památek hradů a zámků je např. v západních Čechách nebo na střední Moravě, a přitom nejsou až tak známé turistické veřejnosti. Těch objektů je celá řada,“ upozornila Goryczková.

Současně s úbytkem zahraničních návštěvníků se mění i jejich struktura. Téměř úplně vymizeli návštěvníci z USA a Kanady, naopak každoročně narůstá počet návštěvníků z Ruska či obecně zemí bývalého východního bloku.