Odboráři Hegera vypískali

Praha - Odboráři na dnešním happeningu na Palackého náměstí vypískali a zasypali sprškou nadávek ministra zdravotnictví Leoše Hegera, když chtěl řešit reformu. Prý jim lže. Ministr to po čtvrthodině vzdal, reformu probere ve sněmovně. Před jeho úřadem asi sedm stovek lidí protestovalo proti podobě zdravotnické reformy, pomocí pantomimy odboráři ukazovali svůj pohled na dopady plánovaných změn. Poté se protestující vypravili ke sněmovně, která začala reformní zákony projednávat. Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek sliboval, že Praha dnes zažije totální kolaps. Do protestů se zapojily i organizace postižených, pacientů a seniorů.

„Řekněte na rovinu: 'Nemáme vůli, chceme, aby lidi platili.' Nebalamuťte lidi,“ prohlásil směrem k Hegerovi šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Zároveň ho označil za lháře a řekl, že diskutovat na mítinku nemá cenu. „Tohle není místo pro diskusi, diskutovat jste s námi měl dříve a jinde,“ dodal Zavadil, váží si prý ale toho, že Heger na odborářskou akci přišel.

Leoš Heger: „Bojuji proti korupci a budu to dělat dál, ať na mě ukazujete ošklivá gesta, nebo ne. Jsem tu proto, abych napravil věci, které jsou ve zdravotnictví špatně. Jsem ochoten diskutovat a také jsem s vašimi zástupci diskutoval.“

Po happeningu se průvod odborářů vydal ke sněmovně. Poslanci totiž dnes začínají zdravotnickou reformu projednávat. Asi sto metrů před sídlem dolní komory parlamentu zhruba dvě stovky odborářů zastavily kovové zátarasy, které sem postavila policie. Dál prý mohli pokračovat pouze bez transparentů a po jednotlivcích. Odboráři skandovali hesla a požadovali demisi Nečasova kabinetu. „Vláda je ta, která nám tady komplikuje život,“ prohlásil odborářský předseda Dufek.

Před sněmovnu mezi odboráře přišel také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Chtěl s nimi prý diskutovat. Toto setkání s rozzlobenými protestujícími se však tentokrát obešlo bez incidentů. Při předchozí stávce odborových svazů, která se uskutečnila 16. června, se Kalousek s odboráři dostal do konfliktu. Lidé mu nadávali, házeli na něj ovoce a strkali do něj.

Miroslav Kalousek: „Není možné tvrdit, že nejpotřebnější je skoro celá populace. Lenost a neschopnost nesmí být vydávána za handicap, který opravňuje k veřejné pomoci.“

Ovšem ani dnes ministr financí nadávkám neunikl. Demonstranti ho označili za tuneláře a zloděje. „Vyměňovali jsme si názory, naše stanoviska byla opačná,“ poznamenal Kalousek. Dodal, že se snažil demonstrujícím vysvětlit, že vyšší spoluúčast je nutná k tomu, aby byly sociální systémy stabilnější.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24

Podle šéfky zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové kabinet už některé normy schválil a novelu o zdravotním pojištění odhlasovali ve sněmovně koaliční poslanci. Právě tento zákon by měl umožnit zavedení standardu a nadstandardu, k němuž mají odbory největší výhrady. Předáci tvrdí, že by se tak omezil přístup k péči a moderní léčba by byla jen pro ty, kteří si ji zaplatí. Odborářům vadí také chystané zvýšení poplatku za den v nemocnici ze 60 na 100 korun či to, že by si léky do 50 korun měl hradit pacient.

„Záměrem reformních zákonů je udělat ze současného standardu a z toho, co je běžné, nadstandard. My s tím nesouhlasíme, to je proti lidem,“ řekla přítomným Žitníková z pódia označeného vlajkami zdravotnického svazu a nápisem „Šetřit ano, škrtat ne“. Odboráři si přinesli transparenty například s nápisem „Pozor, ve zdravotnictví hrozí přesun majetku“. 

Pořadatelům happeningu vadí i chystané zvýšení poplatku za den v nemocnici ze 60 na 100 korun a to, že u něj není limit. Šéf rady postižených Václav Krása uvedl, že by dlouhodobě nemocní nezvládli platit za hospitalizaci 3000 měsíčně a k tomu si udržet bydlení. Pořadatelé nesouhlasí ani s tím, aby lidé platili léky do 50 korun. Odboráři tvrdí, že vláda s nimi nejedná. Dopravní odbory jsou podle šéfa odborového svazu DOSIA připraveny k tvrdší akci, než byla červnová dopravní stávka, a to pravděpodobně na podzim.  

Na protest proti reformám odbory uspořádaly už v polovině června celodenní stávku v dopravě. Žádaly stažení a přepracování reformních zákonů. Vláda od svých záměrů ale ustoupit nehodlá. Podle ní jsou změny nutné a Česko je potřebuje. Odbory mají na své straně naopak opozici. Někteří členové opoziční ČSSD se chtějí dnešní odborářské akce zúčastnit.