Vláda se dnes schází v novém kabátě, Peake získá funkce

Praha - Poprvé od uzavření dodatku ke koaliční smlouvě, který pod hrozbou odchodu z vlády vyžadovaly VV, a v obměněné podobě se dnes sejde na pravidelném zasedání vláda Petra Nečase. Na programu má mimojiné jmenování nové místopředsedkyně vlády Karolíny Peake (VV) do funkce šéfky legislativní rady vlády a výboru pro boj s korupcí. Dalším nováčkem ve vládní sestavě je její stranický kolega Pavel Dobeš, který převzal vedení ministerstva dopravy po Radku Šmerdovi.

Vedle obvyklých bodů zasedání bude Nečas dnes také hodnotit výsledky práce ministerského sboru, od ustavení kabinetu ODS, TOP 09 a VV totiž uplynul přesně rok. Součástí tiskové konference tak bude souhrnná bilance ročního působení kabinetu včetně přehledu dosavadních prosazených opatření, avizovala Strakova akademie.

Na schůzi ministři proberou například analýzu zprůhlednění financování politických stran a posouzení možností zavést přímou volbu starostů. Seznámí se také s analýzou ministerstva vnitra o možnosti pozastavení činnosti Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM). Právní experti úřadu podle deníku Lidové noviny (LN) kroky vůči KSČM nedoporučují. Další posudek ministerstva vnitra, který má vláda na programu, nedoporučuje zřizovat institut metropolitní policie, jak si ho představovala strana Věci veřejné.

Patrně souhlasné stanovisko vláda vydá k novele předložené opoziční ČSSD, která upravuje střet zájmů v zákoně o obcích. Kabinet projedná také návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) na snížení poplatků za atestační zkoušky a koncepci památkové péče na příštích pět let. Ministři se na schůzi sejdou až po zasedání sněmovny, vzhledem k obsáhlému programu jednání je pravděpodobné, že se ve Strakově akademii zdrží do pozdních večerních hodin.

Vláda poprvé s Peake a Dobešem (zdroj: ČT24)

Na pořadu dne je také jednání o sjednocení státních nákupů

Vláda by se měla také zabývat návrhem na sjednocení státních nákupů některých služeb a zboží. Ve hře je buď centralizace na úrovni jednotlivých resortů, nebo vytvoření jediného nákupního centra. V obou případech může podle ministerstva pro místní rozvoj, které je předkladatelem materiálu, roční úspora státní pokladny činit šest až sedm miliard korun.

Plán na soustředění státních nákupů je součástí protikorupční strategie, kterou kabinet přijal v lednu. Typickým zbožím pro tento systém nákupu jsou například kancelářské potřeby, kancelářský nábytek, informační technologie, elektrická energie, zemní plyn nebo datové a hlasové služby.

Ministerstvo pro místní rozvoj doporučuje vládě centralizaci na úrovni ministerstev. Podle úřadu to navazuje už na současnou činnost některých resortů a současně tato varianta umožňuje využít pro centrální nákupy maximálně zvláštnosti jednotlivých ministerstev.