Pražská ostuda: Podvodní směnárníci houfně okrádají cizince

Praha – Policejní statistiky ukazují, že v hlavním městě rapidně přibývá podvodných směnárníků. Zloději se podle nich zaměřují zejména na cizí turisty, využívají totiž jejich neznalosti místního prostředí a doufají, že se okradení neobrátí o pomoc. Policisté přesto všechny vyzývají, aby se nebáli postihu za pokus o nelegální směnu peněz a všechny nepravosti oznámili.

Podle kriminalistů podvodníci nejčastěji cizince okrádají tak, že jim místo českých korun podstrčí maďarské forinty. Jindy „směnárníci“ nabídnou výhodný kurz a nechají svou oběť zkontrolovat bankovky. V tom se vždy ale objeví komplic, který hraje policistu a v nastalém zmatku pak ruličku s penězi vymění. Oběti tohoto způsobu jsou hlavně zahraniční dělníci, kteří mění koruny na dolary.

Na podvody u směnáren se podle kriminalistů specializuje zhruba 400 osob. Jde především o Poláky, Bulhary a Rumuny. Dopadnout se ale daří jen jednotlivce, jsou totiž vysoce organizovaní. „Pachatelé si často dávají pozor, aby výše škody nepřekročila 5 000 korun, kdy se jedná jen o přestupky,“ doplnila policejní mluvčí Eva Stulíková.

Nikdy neměňte peníze na ulici. Dostanete padělky nebo cizí peníze bez hodnoty.

diskuse na www.virtualtourist.com

Zloději, které se nakonec podaří chytit při činu, jsou často pouze vyhoštěni, peníze se přitom podaří vrátit jen málokdy. Pouliční směnárníci tak jsou mezi pražskými nej, jež dělají metropoli ostudu mezi cestovateli po celém světě.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)