Češi si Facebook doslova zamilovali

Praha – Češi jsou vůbec nejnáruživější uživatelé Facebooku v Evropě. Podle průzkumu společnosti Intel čtyři z pěti českých návštěvníků sociálních sítí se na svůj profil připojují minimálně jednou denně, každý dvacátý dokonce nejmíň jednou do hodiny. Česko tak nechává bezpečně za sebou dalších deset evropských zemí, ve kterých průzkum probíhal.

„Osmdesát procent lidí si zkontroluje svůj status dřív, než odejde do práce, zhruba třicet procent to udělá ještě dříve, než vstane z postele,“ popisuje výsledky průzkumu manažer Intel Pavel Svoboda. V Česku přitom Facebook používá zhruba třetina populace, tedy polovina lidí využívajících internet.

Průzkum mapoval chování lidí, kteří se připojují na internet z notebooku, mobilu nebo jiných přenosných zařízení, a Facebook tak mají stále po ruce. Někteří na něm tráví i několik hodin denně a považují jej za nedílnou součást svého života. Příčinou je podle sociologa Petra Soukupa fascinace lidí novými možnostmi: „Fenoménem, který určitě působí, je okouzlení technologiemi zejména ve střední Evropě od počátku 90. let, a to mimo jiné díky tomu, že nám podobné technologie byly částečně zapovězeny.“

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Nebezpečí na sociálních sítích číhá hlavně na děti. Hrozí jim sexuální zneužívání a neopatrnou prací na internetu také mohou způsobit únik dat z počítačů svých rodičů. I když odborníci vědí i o případech závislosti na sociálních sítích, českou společnost podle nich záliba ve Facebooku neohrožuje.