Přes Česko se přehnala silná bouře, vyvracela stromy

Příbram - Českem se prohnala silná bouře. Hasiči museli nejméně 120x zasahovat. Řešili požár dvou trafostanic a hlavně čerpali vodu ze sklepů nebo vestibulu stanice metra Můstek. Jinde v Česku porážel vítr stromy i sloupy elektrického vedení. Blesky zapalovaly kmeny stromů, v Malšicích na Táborsku dokonce rodinný dům. Lomec na Klatovsku zase zaplavila voda z okolních kopců. V jižních Čechách je stále bez proudu 5 000 domácností. Bouře byla podle meteorologů extrémní počtem blesků, přístroje jich za večer napočítaly k 60 000. V době nejsilnější bouřkové aktivity jich udeřilo až 315 za minutu.

Hasiči od 20:20 vyjížděli k desítkám případů. Popadané stromy odstraňovali například v Rožmitále pod Třemšínem, Vysokém Chlumci nebo v Červeném Újezdu. Dramatická situace byla také v Novém Kníně, kde jednu ulici zaplavila voda. „Přívalový déšť ucpal kanály, jsou tam vysoké obrubníky, bylo tam si 20 centimetrů vody,“ řekl velitel místních dobrovolných hasičů Stanislav Foukner. Zásah podle něj trval zhruba hodinu, po vyčištění pěti kanálů voda opět opadla. „Škodu nikdo nehlásil. Lidé tam ani nemají sklepy, protože je to blízko vodního toku,“ poznamenal velitel.

Rekordní noční bouřky (zdroj: ČT24)

Prudká bouře s přívalovým deštěm dnes večer zaměstnala hasiče i v Praze. Jednotky vyjíždějí hlavně k popadaným stromům a větvím, ze sklepů a dalších níže položených prostor odčerpávali vodu, na dvou místech zasahovali u vyhořelých trafostanic. Vodu čerpali z vestibulu stanice metra Můstek, z podjezdu pod Barrandovským mostem, ale také v garážích v Libni nebo ve sklepích v Pařížské ulici nebo na Žižkově. Následky budou hasiči odstraňovat patrně ještě několik hodin. Bouřka se nad Prahu přihnala kolem 21:00 a trvala zhruba hodinu.

S vyvrácenými stromy se potýkali také hasiči v Plzeňském kraji. Na Klatovsku v několika případech čerpali vodu, v jižních Čechách na pěti místech hořelo. Na 350 nahlášených událostí evidovali hasiči kvůli bouřkám v Jihočeském kraji od dnešních 19:00. V drtivé většině šlo o likvidaci spadlých stromů, řekl ředitel jihočeských hasičů Ladislav Bureš. Vyjížděli také k pěti požárům, které dokázali lokalizovat.

Bouřky, které zasáhly celé jižní Čechy, podle Bureše nikde neohrozily zdraví nebo životy lidí. V Bernarticích na Táborsku musel být ovšem kvůli bouřce evakuován letní dětský tábor. „Ale šlo o preventivní opatření. Všichni opustili místo dříve, než bouřka přišla,“ řekl Bureš. Podle jeho odhadů budou hasiči v jižních Čechách odstraňovat následky bouřek ještě několik hodin.

Na Vysočině vyjeli hasiči k více než dvěma desítkám událostí. Nejvíc problémů bylo na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku. I v tomto kraji většinou odstraňovali stromy spadlé na silnice, v Obratani-Šimpachu na Pelhřimovsku spadly stromy i na koleje. V Pacově na Pelhřimovsku utrhl vítr plechy ze střechy výrobního objektu.