Nelegální sbírka Pes v útulku zatím z ulic nezmizela

Praha – ČT minulý týden upozornila na nelegální sbírku pro psí útulky, kterou v ulicích velkých měst organizuje občanské sdružení Pes v útulku. Ačkoliv sbírku zatím nikdo nenahlásil, výběrčí z ulic nezmizeli a na zvířata vybírají dál. Brigádníci, kteří pracují pro sdružení, dál tvrdí, že sbírají finance pro bučovický útulek. Ten však dosud neviděl ani korunu.

„Přestože jsme upozornili, aby nekonali nepovolenou sbírku, tak přesto tak nadále činí a lidi z terénu nestáhli,“ stěžuje si na sdružení Pes v útulku Eva Hodek, ředitelka Nadace na ochranu zvířat. 

Magistrát hlavního města Prahy registruje celkem 62 veřejných sbírek, občanské sdružení Pes v útulku však na seznamu stále zapsáno není. Inspektorka Ligy na ochranu zvířat Zuzana Semelová kvůli tomu dokonce na předsedu Bauera a jeho sdružení podala trestní oznámení. Správní řízení již zahájil také magistrát, podle zákona může organizátorovi nelegální sbírky udělit až půlmilionovou pokutu.

Tento týden organizátoři sbírky oznámili jména dvou útulků, kterým dohromady zaslali tři tisíce korun. Jednat by se mělo o útulky ve Znojmě a v Lukavicích. Veřejnost a lidé, kteří na opuštěná zvířata přispěli, se ale bohužel nedozvědí, kam šly další peníze. Předseda sdružení Jiří Bauer totiž odmítá odpovídat na dotazy novinářů, sdružení proto údajně připravuje vydat tiskovou zprávu.

Téměř denně se ve městech vybírá na nemocné děti, asistenční psy nebo zdravotní klauny. Odborníci proto doporučují: Peníze dávejte pouze povoleným sbírkám. Ty poznáte podle zapečetěné kasičky s razítkem krajského nebo městského úřadu.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)