V Praze se objevily falešné jízdenky na MHD

Praha – V hlavním městě se objevily mimořádně zdařilé padělky jízdenek na městskou hromadnou dopravu. Jak dnes zjistil Radiožurnál, případ začíná nabírat podstatně větších rozměrů, než se původně zdálo. Na padělky se postupně přichází právě v těchto dnech, když si lidé přicházejí staré jízdenky vyměnit za nové, které začaly platit od 1. července. Případem už se zabývá i policie.

Falešné jízdenky se podle všeho prodávaly v běžných novinových stáncích, jde přitom o velmi zdařilé padělky. „Na rovinu musím říct, že úroveň těch padělků je skutečně velmi vysoká. Mnoho těch ochranných prvků bylo velmi zdařile napodobeno,“ prohlásil soudní znalec v oboru kriminalistiky, výroby papíru a polygrafie Vladimír Sitta a upozornil, že běžní cestující v podstatě nemají šanci padělky od originálu rozeznat. Padělatelé prý již dokonce napodobili ochranné prvky, které jsou utajené.

Sitta v současné době pomáhá pražskému Dopravnímu podniku selektovat vykoupené jízdenky a poznat mezi nimi padělky. Dospěl při tom k závěru, že celá třetina z šestadvacetikorunových jízdenek byla padělaných. Padělky v takovéto kvalitě se podle Sitty nevyplatí vyrábět v malém množství.

Falešných jízdenek bude mezi lidmi hodně

„Lze usuzovat, že když si někdo dal tolik práce, aby přivedl na světlo padělek na takto vysoké úrovni, tak pak si myslím, že to množství musí být určitě vysoké,“ prohlásil znalec Sitta. 

Podle pražského Dopravního podniku (DPP) se při výkupu běžně stává, že se padělky objeví. V případě zjištění padělaného jízdního dokladu je případ předán policii, která to dále řeší. Policie už případy falešných jízdenek na městskou dopravu šetří, potvrdila Radiožurnálu mluvčí pražské policie Eva Stulíková. Podrobnosti ale z taktických důvodů říct nechtěla.

DPP tiskne jízdenky v tiskárně cenin a poté je poskytuje několika distributorům. Jeden z nich je například firma Relay, která nevyužité jízdenky vracela dnes. Podle mluvčí podniku ale bylo mezi nimi jen zanedbatelné procento falešných.

Rozhovor s Vladimírem Sittou (zdroj: ČT24)