Soukromým dopravcům vadí vysoký počet režijních jízdenek

Praha – Soukromým železničním dopravcům se nelíbí vysoký počet režijních jízdenek u Českých drah. Podstatně podle nich zkreslují počty přepravených cestujících. Vadí jim i to, že dráhy poskytují volné jízdné i státním úřadům, které mají provoz na železnici na starosti, včetně ministerstva dopravy. Ministerstvo už připravuje návrh na zdanění režijek. Jejich uživatelé by pak platili zhruba dvoutisícovou daň. Odbory jsou ale ostře proti. Podle řady kritiků jsou režijní jízdenky reliktem z doby, kdy železničáři dostávali třeba i deputátní uhlí.

České dráhy mají 27 tisíc zaměstnanců, zadarmo ale vozí 175 000 lidí. Volné jízdné navíc využívají i Správa železniční dopravní cesty, Drážní úřad a část ministerstva dopravy. „Když jsme připravovali projekty pro nasazení soukromých dopravců na některé tratě, tak jsme došli při průzkumech k číslu, že v průměru 20 až 25 procent cestujících využívá režijní jízdenku,“ řekl ČT předseda představenstva Sdružení železničních společností Jiří Mužík.

Soukromí dopravci mluví o režijních cestujících jako o mrtvých duších, které prohlubují ztráty z osobní dopravy. Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského ale počet režijek neustále klesá: „V minulosti šlo o podstatně více těchto jízdenek.“ Režijní jízdné českých drah ale využívá například i Drážní úřad, který mimo jiné schvaluje provoz nových lokomotiv. Právě kvůli problémům s lokomotivami přitom v minulosti padly plány soukromníků jezdit na lukrativní trati mezi Prahou a Ostravou. „Systém, kdy si ministerstvo určuje, za jakých podmínek budou jejich vlastní úředníci jezdit vlaky Českých drah, je absurdní,“ domnívá se Mužík.

Resort dopravy ale nic měnit nehodlá. „Nárok je stanoven zákonem a my musíme dodržovat a respektovat zákonné normy,“ hájí úřad jeho mluvčí. V některých jiných zemích přitom zaměstnanci část jízdného platí například jako roční paušál. Jedinou změnu tak zatím chystá ministerstvo financí, které chce režijní jízdenky zdanit, naráží ale na silný protest odborů.  

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)