Češi a Britové rozbili gang, který nutil ženy k prostituci

Praha – Britští kriminalisté ve spolupráci s českými kolegy rozbili organizovanou skupinu lidí podezřelou z toho, že lákali ženy z Česka do Británie a tam je nutili k prostituci a nezákonným sňatkům. Dvě ženy a jednoho muže zadrželi 13. července policisté v Londýně a Gloucesteru, další tři podezřelé muže ve stejné době dopadli v Libereckém kraji. Informoval o tom mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.

Potvrdil tak nedávné informace britského bulvárního listu The Sun o výsledcích případu. Podle Hantáka muži zadržení v Česku prý fungovali jako „náboráři“ mladých Češek, které většinou byly ze sociálně slabých poměrů. Zadržení ve věku od 28 do 41 let jsou nyní ve vazbě a v Británii jim hrozí až čtrnáctileté tresty odnětí svobody, jednomu dokonce doživotní.

Do gangu se infiltroval Scotland Yard

Podle listu The Sun se do gangu údajných pašeráků lidí a provozovatelů nevěstince infiltrovali agenti Scotland Yardu, který se domnívá, že k prostituci bylo přinuceno přes 40 žen, z nichž některým bylo jen 18 let. Do Británie prý byly nalákány nabídkou práce nebo příslibem odměny za fingovaný sňatek. Jakmile ale přijely, byly údajně přinuceny k prostituci. Ty, které se vzpíraly, byly podle listu trestány znásilněním a vystavovány jiným sexuálním útokům.

Britská policie soudí, že každá z žen gangu vydělávala týdně až 3 000 liber (84 000 korun) a že za každý fingovaný sňatek gang inkasoval další 4 000 liber (111 000 korun). V čele gangu prý stáli dvaapadesátiletá žena a její osmadvacetiletý syn. Žena, podezřelá z toho, že fungovala jako bordelmamá, je mezi třemi osobami, které byly zadrženy v Gloucesteru a v Londýně. Syn je jeden ze tří mužů zadržených v Česku, napsal list.

Policie na případu s krycím názvem Bolero pracovala téměř rok. Podle listu The Sun operaci zahájila poté, co se jedné z dívek podařilo uprchnout a informovat o své kalvárii. List rovněž uvedl, že podezřelí nutili dívky k prostituci v nevěstinci, který byl v domě, v němž mnohonásobní britští vrazi Rosemary a Frederick Westovi spáchali v roce 1971 první vraždu.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Jeden muž se zpovídá ze znásilnění 

Hanták uvedl, že všichni zadržení jsou podezřelí z řady trestných činů včetně obchodování se ženami za účelem vykořisťování a za účelem sexuálního vykořisťování, kořistění z prostituce a z trestných činů týkajících se porušování imigračních zákonů. Jeden z mužů se zpovídá i ze znásilnění.

Oběti obchodu s bílým masem se nyní mají vrátit do Česka. „V daném případě bude naše organizace řešit návrat obětí do České republiky, budou-li si to přát,“ uvedla ředitelka pražské pobočky Mezinárodní organizace pro migraci Lenka Sedláková. „Je potřeba se postarat o to, aby měly doklad pro návrat domů, je taky potřeba, aby měly čas dát se do pořádku, aby je prohlédl lékař, aby dostaly pomoc, aby mohly svědčit.“