Letní počasí bude jen začátkem srpna, jinak má pršet

Praha - Silné deště dnes zasáhnou severozápad Čech, ve čtvrtek a pátek se lijáky přesunou na severovýchod České republiky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že může spadnout až 50 milimetrů srážek. Zamračená obloha s deštěm a nejvyššími denními teplotami do 20 stupňů se udrží až do příštího týdne. Slunečné dny s teplotami do 28 stupňů předpovídají meteorologové jen první srpnový týden. Druhá polovina srpna nejspíš opět proprší. Dnes silný déšť potrápí hlavně Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj, od čtvrtka až do pátečního rána zkropí lijáky kromě Libereckého kraje ještě Pardubický, Královéhradecký, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

„Vydatný déšť se vyskytne dnes hlavně na horách v krajích na západě republiky, během čtvrtka a noci na pátek zejména v horských oblastech na severovýchodě a východě republiky,“ uvedl ČHMÚ. Prudké deště přitom zasáhly už v noci na dnešek většinu Čech, podle předběžných údajů spadlo například ve stanici Doksany na Litoměřicku za hodinu 30 milimetrů. „V těchto dnech se meteorologové setkávají zvýšenou měrou s dotazy typu: 'Co to je za počasí, to přece nikdy nebývalo?'“ řekl mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák. Za uplynulých 30 let prý ale nebyl pozorován žádný statisticky významný trend v ročním počtu bouřek. „Dnešní ráz počasí je zkrátka běžný výkyv, který k létu patří,“ uvedl.

Z vlhkého a teplého počasí mohou mít radost houbaři 

Ke konci července by mělo oblačnosti a srážek postupně ubývat, přesto se budou nejvyšší denní teploty pohybovat jen mezi 17 až 22 stupni Celsia, postupně se má oteplit na 20 až 25 stupňů. V noci pak bude 16 až deset stupňů, může se ale ochladit až na pouhých sedm stupňů.

Návrat letního počasí by měl nastat v prvních deseti srpnových dnech. „Předpokládáme, že bude převládat typicky letní charakter počasí se střídáním oblačných dní s přeháňkami a bouřkami a dní slunečných, které by postupně měly převažovat,“ uvedl ČHMÚ. S nástupem druhé srpnové dekády se ale nebe opět zatáhne. „Očekáváme návrat proměnlivého charakteru počasí s velkou oblačností a četnějšími srážkami, které budou převážně bouřkového charakteru,“ hlásí meteorologové na období od 11. do 20. srpna.