Rakousko projedná české vyjádření k odvolání Diag Human

Praha - Česko dnes podalo k vídeňskému soudu vyjádření k odvolání společnosti Diag Human proti rozhodnutí o zastavení exekuce. Ta je v souvislosti se sporem firmy s ČR vedena proti třem českým uměleckým dílům. Informoval o tom mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Obrazy a plastika zůstanou až do rozhodnutí soudu o podaném odvolání v Rakousku. Česko podle Sršně považuje odvolání Diag Human za „oddalování nezvratného rozhodnutí“.

Rakušané před časem nepravomocně uznali nárok Diag Human na více než desetimiliardové odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou. ČR se proti rozhodnutí odvolala. Rakouský soud nechal na základě svého nepravomocného rozhodnutí zabavit tři umělecká díla - obrazy Emila Filly a Vincence Beneše a plastiku Otto Gutfreunda - zapůjčená Českou republikou na výstavu ve Vídni. Soud pak exekuci zastavil s odůvodněním, že „postižení obrazů exekucí je vyloučeno s odkazem na imunitu státního majetku“. Diag Human se proti zastavení exekuce odvolala.

Rozhodnutí o exekuci ale neřeší otázku rozhodčího nálezu z roku 2008, jehož vykonatelnost Diag Human u zahraničních soudů uplatňuje na základě newyorské úmluvy o vzájemné vykonatelnosti rozhodčích nálezů. Rozhodci v roce 2008 společnosti Diag Human přiznali náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Právě na základě jejich nálezu rozhodoval i vídeňský soud. Nepravomocně uznal, že je konečný a „vykonatelný“.

Stát však nález za pravomocný nepovažuje a tvrdí, že arbitráž stále pokračuje. Proti nálezu si totiž ČR podala žádost o přezkum. Argumentuje tím, že přezkumné řízení začalo a ještě v něm nebylo vydáno rozhodnutí. To také ČR uvedla ve svém odvolání proti rozhodnutí rakouského soudu. Rozhodčí nález uznal nepravomocně také soud v Paříži, žádný český majetek však zatím nezabavil. Ve Francii nemohl Diag Human podle bývalého majitele firmy Josefa Šťávy konkrétní věci k exekuci navrhnout.

Ministerstvo zdravotnictví již dříve uvedlo, že zahraniční soudy nález zatím neprověřovaly. „Newyorská úmluva je postavena na jakési důvěře soudů, že to, co je soudu předloženo, je věc, která je jednoznačná, jasná a hotová,“ prohlásil počátkem června ministr Leoš Heger. Firma Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.