Senát odmítá přenést odpovědnost na provozovatele vozidla

Praha – Senát odmítl opatření, podle kterého by odpovědnost za vozidlo měla při některých dopravních přestupcích přejít na provozovatele. Návrh měl vyřešit časté poukazování řidičů na osobu blízkou, podle senátorů však obsahuje závažné právní vady a v praxi je těžko použitelný. Provozovatel má totiž podle něho zajistit, aby řidič dodržoval předpisy, což je však podle mnoha zástupců horní komory nemožné.

V opačném případě totiž provozovatel spáchá správní delikt, za který by hrozila až desetitisícová pokuta bez bodového postihu. Podle zpravodaje tisku Karla Korytáře (ČSSD) však takové nařízení není v praxi možné. „Nelze po něm požadovat, aby nesl odpovědnost za protiprávní jednání jiných osob,“ uvedl. Úřady se úpravou nebudou muset snažit zjistit skutečného pachatele, ustanovení by bylo navíc možné obcházet, dodal.

Do novely by se naopak měla podle návrhu senátu dostat práva přednosti v jízdě na přechodech pro chodce pro vozidla záchranného systému, pokud jedou se zapnutým majákem. Žádala o to dopravní policie. Předloha také zvyšuje až na výjimky věk pro řízení silných motocyklů na 24 let. Z nově navrhovaného pravidla řízení silných motocyklů novela vyjímá motoristy, kteří už mají dvouletou zkušenost s řízením slabších strojů. Tito řidiči by mohli řídit silný stroj od 20 let. Změna by se měla týkat motocyklů s výkonem nad 35 kilowattů. U motocyklů do 35 kilowattů se věková hranice pro získání oprávnění posune ze 17 na 18 let.

Hazard
Zdroj: ČT24

Senátoři vrátili do sněmovny novelu o hazardu

V Senátu narazila také novela loterijního zákona. Horní komora vrátila sněmovně návrh změn, které upravují podmínky pro provozování hazardu s tím, že by v případě schválení snížily pravomoce obcí mluvit do povolování hracích automatů. Novela se tak vrací do rukou poslanců, kteří rozhodnou, zda ji potvrdí v původním znění, nebo přistoupí k opravám podle doporučení Senátu.

Novelu loterijního zákona schválila sněmovna v červnu. Obcím dala možnost regulovat hazard pomocí vyhlášek, a to nejen místně, ale i co se týče provozní doby heren. Novela by ale podle některých senátorů zrušila platnost dosavadních obecních vyhlášek regulujících hrací automaty.

Další problém je podle Senátu v možné retroaktivitě návrhu. Některá ustanovení zákona, která se týkají zejména odvodu části výtěžku z loterií, mají platit již k 1. červenci letošního roku, zatímco samotný zákon by vstoupil v účinnost až později. Zpravodaj hospodářského výboru Jiří Lajtoch (ČSSD) dnes řekl, že takové opatření by před Ústavním soudem neobstálo a z hlediska účetnictví je technicky neproveditelné.