Pospíšil zřejmě odvolá vrchního státního zástupce Rampulu

Praha – Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se rozhodl posvětit návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na odvolání svého podřízeného z pražského zastupitelství Vlastimila Rampulu. Odvolání prozatím není pravomocné, o otázce možného nástupce Rampuly ministr na dnešní tiskové konferenci zatím odmítl spekulovat. Rampula byl jako vrchní pražský státní zástupce dlouhodobě kritizován za shromažďování informací z korupčních kauz a porušování ústavy, čímž se dostal sporu s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Podle ministra se provinil mimo jiné i tím, že v roce 2008 v rozporu se zákonem nařídil státní zástupkyni, aby se u soudu s vysokými manažery IPB neodvolávala.

Rampulovi bylo přičítáno zejména neplnění povinností ve svém úřadu. Rampulovi se stal osudným hlavně pokyn jeho podřízené, aby nepodávala odvolání v případu tunelování Investiční a poštovní banky. Podle ministra spravedlnosti tento krok řádně neodůvodnil. Navíc prý dlouhodobě nereagoval na pochybení ostatních státních zástupců. Sám Rampula se v minulosti ostře ohradil proti Zemanovu návrhu na své odvolání, které je podle něho účelové. Ministr však dnes dal za pravdu expertům.

„V rozporu se zákonem o státním zastupitelství nejméně od roku 2008 jako vrchní státní zástupce v Praze dostatečně nevyužíval svých oprávnění k řídící a metodické činnosti odboru závažné hospodářské a finanční kriminality a nereagoval na četná dlouhodobá a opakující se pochybení postupů státních zástupců v trestních věcech,“ přečetl Pospíšil část zdůvodnění, které má 36 stran a obsahuje i další výtky.

Rampulovo odvolání požadovala mimo jiné protikorupční organizace Transparency International (TIC). Podle ní je to jeden z kroků, který by měl navrátit důvěru lidí ve státní zastupitelství. Rampulovo odvolání se líbí i opozici. „Pro osobně je důležité, že ministr, ač nechtěl, ač se tomu vyhýbal, se rozhodl. Ještě mnohem důležitější však je to, to co bude následovat dál,“ uvedl poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

Rampula totiž poté, co rozhodnutí dostane, bude moci do 15 dnů podat opravný prostředek, označovaný jako rozklad. „O rozkladu na ministerstvu spravedlnosti bude rozhodovat ministr na základě stanoviska rozkladové komise. Do té doby rozhodnutí není pravomocné,“ vysvětlil Pospíšil. Kdyby mezitím ustavil jeho nástupce, mohlo by se stát, že by pak na pražské Pankráci úřadovali hned dva vrchní státní zástupci. I proto nechtěl Pospíšil zatím o možných nástupcích zatím vůbec mluvit.

Milníky v případu Vlastimila Rampuly:

  • Únor 2009: Rampula podpořil postup ústeckého krajského státního zástupce Jiřího Křivance, který kvůli údajným manažerským pochybením odvolal šéfa liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Adama Bašného. Podle Bašného však důvodem byla jeho kritika postupu státních zástupců v údajné korupční kauze tehdejšího lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka. Ministr Pospíšil poté Křivance odvolal, do funkce jej však v červnu 2009 vrátila nová ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.
  • Prosinec 2010: Protikorupční organizace Transparency International (TIC) jako jeden z kroků, které by měly navrátit důvěru lidí ve státní zastupitelství, požadovala odvolání Rampuly a také tehdejší šéfky olomouckého vrchního státního zastupitelství Mileny Hojovcové. Rampula a Hojovcová byli podle TIC lidé loajální bývalé nejvyšší státní zástupkyni Renatě Vesecké a ne vždy rozhodovali nestranně.
  • Leden 2011: Rampula a nový nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se neshodli v otázce krajského státního zástupce v Hradci Králové. Rampula tvrdil, že ve funkci je Anna Jahodová, ačkoli nebyla oficiálně jmenována. Pozice byla Jahodové svěřena ministerským dekretem v roce 2005, kdy místo opustila Zemanova předchůdkyně Vesecká. Pospíšil ale koncem ledna vyhověl návrhu Zemana a do funkce ustavil Pavla Hochmanna, který doposud na tamním státním zastupitelství působil jako náměstek.
  • Březen 2011: odeslal nejvyšší státní zástupce Zeman ministru Pospíšilovi návrh na odvolání Rampuly. Zeman krok odůvodnil zjištěním „závažných porušení povinností vyplývajících z funkce vedoucího státního zástupce“. Tehdejší ministr vnitra Radek John (VV) řekl, že by se návrhem měla zabývat vládní koalice.
  • Květen 2011: Rampula v České televizi prohlásil, že informace o některých kauzách unikly do médií z Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ). To je tak podle Rampuly iniciátorem snah o rozklad soustavy státního zastupitelství. Rampula rovněž označil Zemanův návrh na své odvolání za frašku. Zeman úniky informací vyloučil a sdělil, že si za návrhem na odvolání Rampuly stojí.