Zvíře už nebude věc, vyhráno ale nemá

Praha - Podle nového občanského zákoníku by zvíře už nemělo být věc, ale živý tvor. Ochránci zvířat o tuto změnu usilovali několik let, teď se ale ukazuje, že takto přepsaná norma by mohla zvířeti paradoxně uškodit. Dnes se o zatoulané psy a kočky podle zákona musí postarat obec a půl roku na ně také platit - například útulku, který zvíře přijme. Nový zákoník ale takovou povinnost neukládá. Liga na ochranu zvířat se kvůli plánovaným změnám obrátila na prezidenta republiky.

Snižuje se také ochranná lhůta ze šesti měsíců na dva, což je podle ochránců zvířat příliš krátká doba na dohledání majitele. Tomu zvíře po uplynutí této lhůty přestává patřit, což znamená, že zatoulaný nebo ukradený pes bude po osmi týdnech patřit novému pánovi. Nadace pro ochranu zvířat se snaží problematické části občanského zákoníku ještě zvrátit a podala pozměňovací návrh zákoníku.

Zuzana Semelová, inspektorka Ligy na ochranu zvířat ČR:

„Útulky budou praskat ve švech, nebo to dopadne tak, že pan starosta dá myslivci dva panáky, ten zvíře zastřelí a pak ho snědí v hospodě.“

Podle Ministerstva spravedlnosti ČR bude mít úprava pozitivní vliv na životní podmínky zvířat. V praxi to bude znamenat, že pokud někdo třeba zabije někomu úmyslně zvíře, připraví ho tím téměř o člena rodiny. Majitel pak bude nově moci žádat náhradu. Zvíře jako živého tvora už si také nebude moci koupit samo dítě do 15 let - pouze v doprovodu rodičů. Při povodních už také bude majitel muset jako první zachraňovat svoje zvíře - až potom majetek.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)