Matky mají problém najít práci, jesle jsou plné

Praha - Matky s malými dětmi v Česku téměř nemohou chodit do práce. Nejhorší je situace v létě, kdy je velká většina již tak nedostatkových jeslí zavřená. Podle analýzy Českého statistického úřadu tak každá devátá Češka s dítětem do tří let nemůže vůbec pracovat. Situaci jim komplikují i překážky ze strany zaměstnavatelů.

Jesle představují jednu z mála záchran pro matky nejmenších dětí. V praxi ji ale podle statistiků využívá jen desetina žen. Jeslí je totiž málo, a jsou tudíž věčně plné. „Přihlížíme k tomu, když je například matka samoživitelka,“ řekl Jan Schneider, ředitel jeslí Prahy 4. Matky, které se chtějí nebo z finančních důvodů musí vrátit do práce, se tak často obracejí na soukromé jesle, a to i přesto, že jsou ve srovnání s těmi státními až třikrát dražší. 

Na nedostatek služeb si stěžují hlavně matky dětí do tří let. Podobné problémy ale mají i rodiče starších dětí. Třeba Lucie Houšková má dvě děti – její starší holčičce jsou čtyři roky. V Chýni u Prahy, kde rodina bydlí, jí školku sháněla marně a zkoušela to i jinde. „Celá rodina jsme si přehlásili bydliště, ale ani tam se nezadařilo. Nakonec jsme zase museli zvolit variantu soukromé školky,“ konstatovala Houšková. 

Rodiny se tak často dostávají do začarovaného kruhu. Aby mohla matka vydělávat, shání pro dítě školku, do státní ho ale nedostane a ta soukromá spolkne většinu vydělaných peněz. Situaci matkám příliš neulehčují ani zaměstnavatelé. Téměř tři čtvrtiny žen s dětmi mají pevnou pracovní dobu. Zároveň Česko patří v rámci unie mezi země s nejnižším podílem zkrácených pracovních úvazků. To by se ale mohlo změnit. „MPSV počítá se zvýhodněním částečných úvazků pro ty rodiče, které se starají o nezaopatřené dítě,“ prohlásila Viktorie Plívová, mluvčí ministerstva. 

Od roku 2012 má být navíc rodičům dětí starších dvou let rodičovský příspěvek nově poskytován bez ohledu na délku pobytu ve školce. Teď o něj často přicházejí.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)