Pacienti s roztroušenou sklerózou marně čekají na léčbu

Praha - V Česku chybí peníze pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Ti, kterým byla nemoc diagnostikována letos, zatím většinou čekají na peníze na drahé injekce. Odkládání léčby je přitom rychleji pošle na invalidní vozík. Pojišťovny ale na drahou léčbu nemají.

Osmatřicetiletá Andrea ze západních Čech má dvě malé děti a od dubna ví, že trpí roztroušenou sklerózou. Nemoc jí zasáhla hlavně nohy. „Nedovedu si představit, že ty léky nedostanu a skončím na vozíku nebo s jiným postižením,“ prohlásila pacientka. Nemoc může napadat i zrak, s tím má zase zkušenosti třiačtyřicetiletá Hana z Ústecka. O roztroušené skleróze ví od února. Léčba je ale zatím v nedohlednu. „Léčba betaferonem by nemoc mohla pozastavit. Až dvacet let bych mohla být, jako jsem dnes,“ podotkla nemocná. 

Nemoc, která zasahuje mozek a míchu, nejčastěji napadá mladé lidi ve věku od dvacítky do čtyřicítky. Každým rokem jich přibývá kolem tisícovky. Na nové pacienty ale nejsou peníze. V řadě specializovaných center po republice už vyhlásili stop stav a čekají na peníze od pojišťoven. Ty se ale ohánějí tím, že úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví objem plateb stanovuje podle předešlého roku. S nově diagnostikovanými tak vlastně nepočítá. 

Složité přerozdělování peněz chce ministr zdravotnictví vyřešit reformou. Její konečná podoba je ale zatím stejně jako drahá léčba v nedohlednu. „Takový pacient už bude třeba trvale zdravotně postižený, nebude chodit do práce, nebude platit daně a naopak bude čerpat sociální dávky,“ řekl místopředseda Zdravotní platformy pojištěnců Ondřej Dostál. 

To se netýká jen těch s roztroušenou sklerózou, peníze chybí třeba i onkologům. Balíček od pojišťoven si musí specializovaná centra rozdělit mezi sebou. „Už takhle platíme více, než nám stanovuje ministerská vyhláška. Zdravotnická zařízení by měla peníze přesouvat tam, kam je skutečně potřeba,“ míní Jiří Rod, mluvčí VZP. 

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

RS center je po celém Česku patnáct, v nich odmítnutých pacientů stovky. Příslib k léčbě zatím dostala jen zhruba třicítka nemocných ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Roční léčba jednoho pacienta vyjde zhruba na tři sta tisíc korun.