Nový vatikánský nuncius přijede do České republiky z Irska

Praha – Český post apoštolského nuncia by měl obsadit Giuseppe Leanzo, jehož z Irska povolal Vatikán. Leanzo byl povolán v Irsku ke konzultacím kvůli nedávné irské kritice přístupu katolické církve k možným případům pedofile. Napsal to dnes portál thejournal.ie s tím, že české ministerstvo zahraničí již jeho diplomatické působení schválilo. Apoštolská nunciatura v Praze, tedy vatikánské velvyslanectví, je bez vedení od května, kdy arcibiskup Diego Causero přešel na obdobnou pozici ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku.

Leanzu stáhl Vatikán nedlouho poté, co irští zákonodárci ostře kritizovalitento církevní stát za to, že údajně nařizoval tamním biskupům nehlásit policii případy podezření na zneužívání dětí kněžími. Podle irského parlamentu katolická církev sabotovala usnesení irských biskupů z roku 1996 začít s hlášením podezřelých případů policii. Na základě dopisu z roku 1997 nařizovala irským biskupům postupovat v případech zneužívání dětí striktně podle církevního práva. Vatikán ale popřel, že inkriminovaný dopis vybízel k tomu, aby jeho adresáti ignorovali irské zákony.

Zatím není jasné, kdy Leanza na nový post v Praze nastoupí. Podle thejournal.ie uvedl tiskový odbor českého ministerstva zahraničí, že žádost resort přijal zřejmě počátkem června. To by znamenalo, že Vatikán zamýšlel  Leanzu přesunout ještě předtím, než ho z Irska povolal zpět. K termínu Leanzova nástupu do Prahy se nevyjádřily ani apoštolská nunciatura v Dublinu, ani tiskové středisko Vatikánu.