Skauti si stěžují na webové stránky o táborech

Praha – Skautům se nelíbí internetové stránky táboryinfo.cz, které zveřejňují místa letních táborů a dalších akcí pro děti. Provozuje je ministerstvo zdravotnictví, aby sloužily třeba hasičům k rychlému zásahu v případě hrozícího nebezpečí. Podle skautů mohou být ale stránky pro děti nebezpečné. Na tábory by totiž mohly přilákat třeba pedofila a další nezvané hosty.

Každý tábor nebo akce pro děti, která čítá více jak třicet členů, se musí povinně hlásit hygienikům. U menších je to dobrovolné. Ty nahlášené se ale okamžitě objeví na internetu. „Nevíme, kdo se sem pak může dostat. Stránky jsou mezi lidmi z okolních vesnic dost oblíbené, a tak nevíme, co nám hrozí,“ podotkl hlavní vedoucí tábora Radomír Novotný.

Informační systém vznikl po dohodě hygieniků s hasiči před dvěma lety, každoročně se v něm objevují tisíce akcí, na kterých se rekreují děti. Hasičům už data mnohokrát dobře posloužila, hlavně v případech, kdy bylo nutné tábory rychle evakuovat. „Hlavně v době povodní, bouřek a vichřic vyjíždějí k zásahům na tábořištích, která jsou ukrytá třeba hluboko v lese ještě dříve, než je třeba voláno na tísňovou linku,“ řekla mluvčí hasičského záchranného sboru Ivana Svitáková.

To skauti uznávají, nechápou ale, proč je systém veřejný a má do něj přístup každý, kdo má internet. Ministerstvo zdravotnictví považuje obavy skautů za přehnané. Na stránkách podle něj nejsou o táborech žádné podrobnosti, jen lokality, termíny, zdroje vody či počty dětí. Současnou podobu stránek chce proto ministerstvo zachovat a neuvažuje ani o tom, že by byly informace o táborech neveřejné.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)