Pošta své zaměstnance oblékne do nového

Praha – Česká pošta utratí čtvrt miliardy korun za nové stejnokroje pro své zaměstnance. Počítá se s tím, že nové uniformy začne pošta na svých pobočkách měnit začátkem příštího roku. Listonoš v modré košili už bude minulostí, pošta se rozhodla, že své zaměstnance převlékne do nového. Tendr na nové uniformy sice vypsala už loni, ale kvůli stížnostem vyřazených firem u antimonopolního úřadu ho mohla dokončit až letos.

„Veřejná zakázka byla vypsána na čtyři roky na částku 240 milionů korun. Úspora bude dvanáct milionů ročně,“ podotkla mluvčí České pošty Marta Selicharová. Zatímco dosud firma ročně zaplatila za oblečení svých zaměstnanců dvaasedmdesát milionů korun, nově by to mělo být jen šedesát.

Na stejnokroje má na České poště nárok téměř dvaadvacet tisíc zaměstnanců. Patří mezi ně pracovníci za přepážkou, poštovní doručovatelé, vedoucí pošt a někteří pracovníci v provozu. Podle pošty budou nové uniformy mnohem kvalitnější. Obsahují například kšiltovky, šátky nebo zimní bundy, vždy s typickým žlutým rohem. I když se ozývají hlasy, že je to zbytečné utrácení peněz, které jinde chybějí, zaměstnanci se na ně těší.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

„Nynější stejnokroje máme už deset let. Hlavně se v nich necítíme dobře, protože když je venku horko, tak nesají,“ řekla pracovnice České pošty Simona Hájková. Do uniforem oblékají své zaměstnance také České dráhy, Dopravní podnik nebo třeba České aerolinie. Tam má na ně nárok zhruba 1500 zaměstnanců. Ty současné mají od roku 2007, kdy se změnily po devíti letech.