Na Šumavě dnes padlo 80 stromů, aktivisté si toho nevšimli

Modrava (Klatovsko) - Aktivisté, kteří už sedmý den blokují těžbu kůrovcem napadených stromů v národním parku Šumava (NPŠ), dnes neobjevili v šesti těžebních lokalitách poblíž Modravy žádného dřevorubce. Tvrdí, že v dříve bezzásahové zóně Ptačí potok nepadl ani jeden smrk. Správa parku ale naopak uvedla, že se dřevorubcům podařilo pokácet asi 80 stromů. Policisté dnes, podobně jako v sobotu, nemuseli vůbec zasahovat.

„Za celý den, co zhruba pětadvacet našich lidí monitorovalo situaci a procházeli skrz naskrz okolí všech těžebních míst lokalit u Ptačího potoka a Na Ztraceném, neslyšeli ani jednu motorovou pilu. Nenašli ani jeden padlý strom a nepotkali ani jednoho dřevorubce,“ řekl mluvčí blokády Vratislav Vozník. Na místě bylo přes den i nyní v průměru 65 aktivistů, připravených vyrazit do terénu a vázat se ke stromům řetězy a trubkami i lézt do korun.

„Dnes padlo asi 80 stromů,“ řekl mluvčí NPŠ Pavel Pechoušek. Z místa na místo se přesouvalo několik dvoučlenných skupinek dřevorubců, které jenom kácely. Odkorňovat a odřezávat větve, což dělá velký hluk, budou až v pondělí, kdy se má do oblasti vrátit asi 70 dřevorubců, podobně jako jich tam bylo všech pět pracovních dnů. Těžaři byli dnes více uvnitř lesa, aby nebyli na očích návštěvníků i aktivistů.

Obyvatelé Šumavy nabízí těžařům koláče
Zdroj: David Veis/ČTK

Na Šumavu přijel i bývalý premiér Vladimír Špidla

„Dnes nás přijel podpořit bývalý premiér Vladimír Špidla. S lesníkem Petrem Ješátkem obhlíželi místa, kde se v minulých dnech kácelo. Chápal, proč tady jsme, a uvedl, že takový způsob hospodaření do národního parku nepatří,“ uvedl Vozník, který informace NPŠ o dnešním a sobotním kácení v blokovaných lokalitách označil za lživé. K dnešku je podle Pechouška pokáceno v lokalitě téměř 1700 stromů. „Zatím nejsme ani v polovině plánovaných prací. Určitě budeme kácet celý příští týden,“ dodal.

„Policie dnes povolána nebyla, k žádnému konfliktu nedošlo. Přijala pouze od jednoho z aktivistů oznámení, že mu poblíž Filipovy Hutě někdo úmyslně poškodil vozidlo,“ řekla policejní mluvčí Dana Ladmanová. Druhé oznámení přijala jihočeská policie od Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha, jemuž někdo údajně v noci, když spal na Kvildě, rozbil čelní sklo vozidla a ucpal výfuk montážní pěnou. Za pondělí až pátek předvedli policisté na obvodní oddělení 83 aktivistů, kteří nechtěli opustit nebezpečná místa těžby. Celkem jednadvacet se jich dopustilo přestupku opakovaně a mohou dostat od sušického městského úřadu ve správním řízení pokutu až 30 tisíc korun.