Kajínek je zpět na Mírově

Mírov - Doživotně odsouzený vrah Jiří Kajínek (50) je znovu ve věznici na Mírově, kam ho v pátek převezla eskorta v rámci nepravidelné rotace mezi nejstřeženějšími zařízeními. Píše o tom deník Právo. Právě z Mírova v roce 2000 Kajínek utekl, mluvčí vězeňské služby Robert Káčera ale ujistil, že se od té doby mnoho změnilo a navíc odsouzený vrah nebude umístěn na stejné místo. Kajínek si odpykává doživotní trest za dvojnásobnou vraždu a jeden pokus o vraždu.

„Obecně k tomu mohu říci, že u určitého typu vězňů provádíme jejich nepravidelné střídání ve věznicích, a to z bezpečnostních důvodů. Jde o to, aby si nezvykli na dané prostředí a například tam nenavázali osobní kontakty s ostatními vězni či dozorci, a to proto, abychom omezili riziko případného útěku,“ řekl listu mluvčí vězeňské služby Robert Káčer.

Deník uvedl, že na Mírově se od Kajínkova útěku mnoho změnilo. Ať už jde o zabezpečení oken a dalších opatření tak, aby se to někomu dalšímu nepodařilo. Navíc pokud je vězeň přesunut do věznice, kde už dříve pobýval, jeho umístění je řešeno tak, aby nebyl na stejném místě jako prve, doplnil Káčer.

Mluvčí Markéta Prunerová ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Opatření byla zavedena poté, co Kajínek přepiloval mříže na okně své cely a pomocí lana z roztrhaných prostěradel a kotvy vyrobené z čela postele se dostal přes hradby mírovské věznice na svobodu.

Krajský soud v Plzni Kajínkovi uložil doživotní trest 23. června 1998 kvůli nájemné vraždě podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše a kvůli pokusu o vraždu Vojtěcha Pokoše v květnu 1993.