Na vybraných silnicích místo devadesátky stodesítkou

Praha – Třináct čtyřproudých úseků silnic prvních tříd se rozhodlo povýšit ministerstvo dopravy, čímž na nich umožní řidičům jezdit rychlostí 110 kilometrů v hodině. Řidiči poznají tyto silnice, které ministerstvo zařadilo do pilotního projektu, podle modrých značek na vjezdech - Silnice pro motorová vozidla (na ní se smí jezdit 130 km/h) a následně značka pro omezení rychlosti na 110 km/h. S informací přišla dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

„V České republice je mnoho dobře postavených silnic a řidiči by na nich mohli bezpečně jezdit větší rychlostí než fixních 90 km/h. Chceme jim našim projektem vyjít vstříc,“ řekl deníku náměstek ministra dopravy Ivo Toman. Záměr zvýšit nejvyšší povolenou rychlost na vytipovaných silnicích první třídy podporují jak silničáři a řidiči, tak zástupci krajů. Proti není ani policie. Dlouhodobě chce ministerstvo zvýšení rychlosti na kvalitních a přehledných úsecích řešit změnou zákona.

Kdy začne novinka platit, není zatím zcela jasné. Například mezi Hradcem Králové a Pardubicemi by to mělo být od září. Česko patří spolu se Slovenskem mezi několik málo států, kde musí řidiči na silnicích prvních tříd striktně dodržovat rychlost90 km/h, napsala dnešní MfD.