Barták se omluvy za článek o pandurech nedočká

Praha - Městský soud v Praze dnes zamítl žalobu exministra obrany Martina Bartáka na vydavatelství Mafra a dva redaktory deníku Mladá fronta Dnes. Barták se domáhal omluvy za článek z loňského února týkající se kauzy nákupů obrněných transportérů Pandur. Podle žaloby měl text vyvolat dojem, že exministr přijal v souvislosti s nákupem úplatek. Bartákův právník Tomáš Sokol dnes po jednání novinářům řekl, že klientovi doporučí, aby se proti rozhodnutí soudu odvolal.

Barták navíc žádal omluvu i za SMS zprávy redaktorů deníku Janka Kroupy a Tomáše Syrovátky, kteří jej v nich žádají o vyjádření. I tento požadavek soud odmítl s tím, že textové zprávy do soukromí někdejšího ministra nezasáhly. V případě článku z 18. února soud konstatoval, že jeho vyznění je pro Bartáka negativní, a jím navrhovaný text omluvy byl zamítnut především pro jeho nepřiměřenost. „Je potěšující, že soud řekl, že vydavatel a pan Kroupa se chovali neseriózně. Je dobře, že to zaznělo nahlas. Na druhou stranu, když bylo řečeno A, mělo být řečeno i B a žalobě mělo být vyhověno,“ poznamenal při odchodu ze soudní síně advokát Sokol.

Naopak právnička vydavatelství Helena Chaloupková se domnívá, že deník i redaktoři postupovali správně. „Kdybychom to rozebrali, jednotlivé články i souvislosti, včetně toho, co následovalo, tak se domnívám, že se čtenářům dostalo pravdivé informace,“ podotkla.

Barták se na soud obrátil kvůli zveřejněnému přepisu rozhovoru redaktora deníku s rakouskými exmanažery společnosti Steyr Herwigem Jedlacnikem a Wolfgangem Habitzlem. Reportér MF Dnes Kroupa v něm ve svých otázkách opakovaně zmiňuje Bartákovo jméno a podle žaloby tak měl text vyvolat dojem, že existují informace a případné důkazy o tom, že Barták v souvislosti s uzavíráním smlouvy na pandury přijal úplatek.