Potvrzeno: Paroubek se na podzim vrátí s novou stranou

Praha - Bývalý premiér a expředseda sociální demokracie Jiří Paroubek buduje se svým týmem novou politickou stranu. Přípravy podle něj skončí nejpozději letos na podzim, kdy by ji mohl představit veřejnosti. Jako důvod uvádí rozčarování současnou politikou ČSSD. O úmyslu bývalého šéfa sociální demokracie přidat se k národním socialistům, nebo založit stranu vlastní, se spekulovalo již dříve, Paroubek to ale dosud nikdy nepotvrdil. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už dříve prohlásil, že kdyby jeho předchůdce ČSSD opustil, měl by se vzdát i mandátu poslance. Paroubkova strana by ČSSD mohla ubrat nejen voličské hlasy, ale i další známé tváře. Svůj odchod z největší opoziční strany totiž nevylučuje například poslanec Jiří Šlégr nebo Paroubkův blízký spolupracovník z Ústeckého kraje Petr Benda.

Současný řadový poslanec ČSSD se o potřebě dokončit programové, organizační i personální přípravy nové strany levého středu zmínil i na svém webu. O podrobnostech zatím nechtěl hovořit, neprozradil ani název nové strany. Uvedl pouze, že její program nepíše sám, a zdůraznil, že nejpozdější termín dokončení příprav nového politického subjektu je podzim. Serveru iDnes.cz ovšem odmítl práci na vzniku nové strany potvrdit. Novinářům odpoledne řekl, že jde o předčasnou informaci. Na dotaz, zda může vyloučit odchod z ČSSD a založení nové strany, řekl: „Kdo může cokoli vyloučit. Nikdo nemůže nic vyloučit.“

Úryvek z Paroubkova blogu:

„K ochraně institucí sociálního státu, progresivní zahraniční politiky, politické kultury v zemi zamořené korupcí, zkrátka ke skutečně rázné a jasné obhajobě zájmů širokých vrstev národa vidím potřebu, po avizované další fragmentaci sociální demokracie, dokončit programovou, organizační i personální přípravu alternativního politického subjektu. Nová strana levého středu s principiální a razantní politikou donutí ČSSD, aby “nezpravicověla„ příliš.“

Zdroj: www.vasevec.cz

Podle dřívějších informací měl přitom Paroubek s největší pravděpodobností kandidovat za národní socialisty. Údajně klíčovou postavou v Paroubkově koketování s ČSNS byl jeho stranický kolega a šéf teplické ČSSD Petr Benda. Právě on totiž po odchodu Paroubka z čela ČSSD ztrácí ve straně pozici, a tak by mohl ČSNS sehnat nejen voliče z řad nespokojených sociálních demokratů, ale také peníze.

Poslanec ČSSD Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24

Paroubkův vztah k ČSSD vychladl

Vztahy Paroubka s ČSSD se pokazily před březnovým sjezdem strany, kdy podle svých slov nedostal včas důstojnou pozvánku. Jenže před týdnem současný předseda strany Bohuslav Sobotka oznámil, že Paroubek by mohl dostat na starost ministerstvo financí v nové stínové vládě sociální demokracie. „Doufám, že si Jiří Paroubek uvědomuje, že byl zvolen za ČSSD, má mandát za ČSSD a sám byl v minulosti velkým kritikem přeběhlíků,“ řekl místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

Podle současného šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotky by Paroubek v případě odchodu z ČSSD měl vrátit poslanecký mandát. S bývalým předsedou se ale ještě chce sejít. „Já si myslím, že ještě stojí za to požádat Jiřího Paroubka, aby tento krok nečinil,“ uvedl Sobotka. Také středočeský hejtman David Rath doufá, že Paroubek ČSSD neopustí.
Podotkl, že je členem ČSSD takřka od jejího obnovení po listopadu 1989 a že by tím zpochybnil výsledky své více než dvacetileté práce. Tříštění sil by bylo chybou. „Já ho budu i přemlouvat a působit na něj, aby ze sociální demokracie neodcházel,“ řekl. „Ať si dělá, co chce,“ reagovala naopak místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová.

Petr Benda:

„S Jiřím Paroubkem o tomto jeho projektu hovoříme, já o něm vím. Určitě o tom budu přemýšlet, pokud ta nabídka přijde.“

Paroubek nemá podle 1. místopředsedy ČSSD Michala Haška k odchodu ze sociální demokracie žádné programové ani věcné důvody. „Z pozice předsedy po volbách odešel dobrovolně a má jako poslanec nepochybně i nadále široký prostor k působení v rámci ČSSD. Je škoda, že s novým vedením strany nenašel společnou cestu, ale stále ještě vidím možnosti k jednání. Případné drolení levice nepovažuji za rozumné ani šťastné, nahrává pouze pravici, a to by mě od Jiřího Paroubka zarazilo a mrzelo,“ konstatoval dnes Hašek.