Nemocnice se brání zahlcení. Odmítají záchranky

Praha - Kam odvézt třeba těžce zraněného pacienta? Takovou otázku si bohužel často kladou záchranáři. Největší problémy mají střední Čechy. Pokud má záchranka blíže do pražské nemocnice, jede tam, jenže mnohdy marně. Ve městech, kde je více nemocnic nebo specializovaných center, často nemocného udat nemohou a doprava ohrožených pacientů se zpožďuje. Není výjimkou, když čtyři nemocnice v řadě odmítnou a pacient po opakované prosbě nakonec dostane místo na lůžku až v páté. „Téměř denně se nám stává, že nevíme, kam někoho povezeme. Jedeme na Prahu a čekáme,“ přiznává Martin Houdek, ředitel Územního střediska záchranné služby.

Situaci v současnosti komplikují také prázdniny. V nemocnicích slouží méně personálu, některá oddělení pracují ve sníženém stavu, jiná jsou z provozních důvodů úplně uzavřena.

„Nabízí se otázka, zda nějaké nekoordinované prázdninové zavírání například JIP oddělení ve Středočeském kraji nevede k tomu, že středočeská záchranka nemá kapacity,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Jenže dispečeři pražské záchranky znají takové případy i mimo prázdninový čas. Podle jejího ředitele se podobné situace opakují až desetkrát za měsíc. „Třeba desítky minut čekáme, než vhodné lůžko najdeme. Takže samozřejmě dochází k prodlevám,“ uvedl Zdeněk Schwarz, ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Problémy jsou i za hranicemi Středočeského kraje. Podle asociace záchranek se nebezpečné prodlevy při hledání lůžka objevují také v Brně, Ostravě nebo Plzni. Tedy většinou v oblasti, kde se nachází více nemocnic a specializovaných center vedle sebe.

Vědí, že mohou poslat sanitku o pět minut dál…

„Nemocnice se snaží uchránit přeplnění a zahlcení kapacit. Pokud vědí, že mohou poslat sanitku o pět minut dál, tak dochází k přesměrování,“ vysvětluje Marek Slabý, prezident Asociace zdravotnických záchranných služeb. Podle ministerstva se problémy musí řešit přímo v regionech. Hlavní slovo při koordinování záchranky a nemocnic by měly mít jednotlivé kraje.