Klaus kritizuje 13 velvyslanců, kteří veřejně podpořili Prague parade

Praha – Prezident Václav Klaus se domnívá, že dopis velvyslanců na podporu pochodu gayů a lesbiček je bezprecedentní krok, který nikdo z nás nepamatuje. Uvedl to v prohlášení na internetovém serveru hrad.cz. Upozorňuje velvyslance, že debata ve společnosti neřeší povolení, či nepovolení akce. Problém vidí prezident především v tom, že záštitu nad takovou akcí převzal primátor Prahy Bohuslav Svoboda, který je zároveň významným členem hlavní pravicové konzervativní strany.

Dopis, který podepsali velvyslanci evropských zemí, Kanady a USA se stal trnem v oku prezidentu Václavu Klausovi. „Prohlášení velvyslanců – které, jak jsem se i od několika z nich dozvěděl, ani nečetli – považuji za bezprecedentní krok, jaký nikdo z nás nepamatuje,“ uvedl prezident ve svém prohlášení.  Zároveň si podle svých slov nedovede představit, že by se podobným způsobem zapojovali čeští velvyslanci do vnitropolitických dění jiných demokratických zemí, než je Česká republika. 

Velvyslanci USA, Rakouska, Belgie, Kanady, Dánska, Estonska, Německa, Nizozemska, Norska, Španělska, Švédska, Švýcarska a Velké Británie v pátek ve společném prohlášení vyjádřili „solidaritu s komunitami leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů“ v České republice s tím, že podporují jejich právo uspořádat pokojný a zákonný průvod, aby zvýšili povědomí o tématech, která se jich týkají.

Britské velvyslanectví, které dopis iniciovalo, svůj názor nezměnilo. „Stojíme za naším dopisem na podporu pochodu Prague Pride. Není důvod, proč by tato podpora měla být interpretována jako kritika českých úřadů,“ sdělil dnes mluvčí britského ministerstva. „Velvyslanectví vydávají prohlášení na podporu takových událostí v mnoha zemích, včetně oblasti střední Evropy,“ dodal.

Václav Klaus:

„Velvyslanci by měli vědět, že debata u nás nebyla a není vedena o povolení, či nepovolení této manifestační akce homosexuálů, ale o její veřejné podpoře významným členem pravicové konzervativní strany, primátorem hlavního města.“ 

Klaus také souhlasí s postojem ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Ten na webu svého úřadu uvedl, že považuje za kontraproduktivní a přebytečné vyjadřovat podporu právům, která v České republice nikdo nepopírá ani neupírá. „Nikdo nebrání těmto skupinám v jejich právech, ani v tom, aby je podpořily veřejně,“ uvedl ministr zahraničí.

Proti akci se minulý týden ostře vyslovil vicekanléř Hájek. Prezident v pátek jeho vyjádření podpořil. Klaus v minulosti podpořil i Bátoru, jehož odchod z ministerstva školství požadují i někteří čeští senátoři. Odpůrci mu vyčítají spojení s okrajovými a radikálními částmi české pravicové scény. Ministr školství Josef Dobeš (VV) jej ale hájí s tím, že Bátora je svědomitý národovec a katolík a neexistují důkazy, že by byl rasista.

Rozhovor s Ladislavem Jaklem a Petrem Sokolem (zdroj: ČT24)