Besser si udržel pozici

Praha – Předsednictvo TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) si dnes na kobereček pozvali ministra kultury Jiřího Bessera, který vysvětlil některá svá sporná rozhodnutí v oblasti památkové péče. Podle usnesení společného předsednictva byl postup ministra kultury bezchybný a ministr postupoval důsledně a v mezích platných právních předpisů. Ostrá kritika ze strany pražských zastupitelů zaznívá mimo jiné proto, že ministr souhlasil s bouráním domu na Václavském náměstí a rozhodl spojit Státní operu s Národním divadlem.

Ministr Besser tlak svých spolupracovníků ustál a obhájil svá rozhodnutí v oblasti pražské památkové péče. Vedení TOP 09 a STAN dnes po společném zasedání konstatovala, že ministr vždy postupoval procesně bezchybně a v mezích právních předpisů. S prací ministra nebyli spokojeni pražští zastupitelé za TOP 09, Besser jejich kritiku už před několika dny odmítl. Podle předsedy STAN a šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka celý svár mezi pražskou organizací TOP 09 a ministrem kultury způsobilo nedorozumění v komunikaci. „Ty věci jsme si vysvětlili. Pražská topka neměla bohužel veškeré podklady, které měl pan ministr,“ uvedl Gazdík.

Straně se například nelíbilo, že ministr zrušil památkovou ochranu gotických sklepů ve Spálené ulici v místě, kde chce soukromý investor postavit multifunkční centrum. „Myslím, že otázka těch sklepů by opravdu měla být vážně prodiskutována, hlavně protože tady vznikne podezření, že tam jde opravdu o velkopodnikatele, který to ovlivňuje. Toto podezření nesmí nastat,“ uvedl předseda strany Karel Schwarzenberg. Archeologové se obávají, že před vyřešením případu počasí sklepy nevratně poničí. Úřady se ale věcí zabývají i nadále.

Telefonát Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Za kontroverzní považují kritici také ministrovo rozhodování v oblasti živé kultury. Třeba kvůli sloučení Státní opery a Národního divadla zaměstnanci několikrát stávkovali. Někteří pražští zastupitelé se nechali slyšet, že by měl Besser z čela úřadu odejít.

Předseda STAN a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík:

„Ministr Besser nám velmi detailně osvětlil svůj postup, své jednání. Jasně vyplynulo to, že nemohl jednat jako politik, ale jednal jako úředník v rámci správního řádu.“