Herzmann: Češi jsou k homosexuálům tolerantní

Praha - Generální ředitel společnosti Factum Invenio tvrdí, že jsou Češi k homosexuálům celkem tolerantní, na rozdíl od některých jiných národů. I přesto se ale u nás, dle jeho slov, najde mnoho skupin, které proti homosexualitě ostře vystupují. Považují ji totiž za něco, co by se tolerovat nemělo. Právě na to upozorní pětidenní Festival tolerance - Prague Pride 2011, který dnes v Praze začíná. V sobotu vyvrcholí vůbec prvním pražským karnevalovým „průvodem hrdosti“ homosexuálů. Pražská Pride 2011 má být podle organizátorů plná kultury, zábavy, uměleckých zážitků a má poukázat na pozitivní pestrost mezi lidmi. Proti sobotní akci vystoupí týž den krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Akci provází ale i kritika konzervativců, kteří mluvili o deviaci či politickém nátlaku. Podle organizátorů takové výroky ale mohou jen přispět ke konfliktu. Z bezpečnostních důvodů už zrušili jeden z odvážnějších večírků. I přesto ale Herzmann tvrdí, že tolerance vůči homosexualitě roste. „Dá se to ukázat na možnosti adoptovat děti homosexuálním párem. Kdy to ale dojde k tomu, že se to stane naprosto běžnou záležitostí, je ještě záležitost jedné generace,“ dodal.

Do příprav programu festivalu se krom organizátora akce zapojilo i několik desítek organizací z celé republiky. Festival tak nabídne do neděle 78 akcí na víc než 30 místech v metropoli i jejím okolí. Vedle sportovních akcí to budou výstavy, divadelní a filmová představení, prohlídky města s turistickým průvodcem, workshop pro zaměstnavatele na téma genderové různorodosti, plavba parníkem, dětský den či program pro seniory. Vrcholem programu se má stát sobotní duhový pochod.

Průvod hrdosti povede z náměstí Republiky přes spodní část Václavského náměstí, Národní třídou a bude ukončen na Střeleckém ostrově, kde na něj naváže hudební festival. Pozvání do průvodu přijali mimo jiné hudebník Jimmy Somerville, Boris Dittrich z Human Rights Watch z New Yorku či předseda Gay iniciativy Jiří Hromada. Na Střeleckém ostrově pak bude jarmark, kde ve stáncích představí neziskové organizace svoji činnost, mezi nimi například i Český helsinský výbor. Milovníci dobré muziky si mohou přijít poslechnout Jimmyho Somervilla, Charlie Straight, Tonyu Graves, Helenu Zeťovou nebo Leonu Machálkovou. Vstup na koncert je zdarma.

Kolik návštěvníků přijde na festival a do pražského průvodu, pořadatelé nedokázali odhadnout. Původně počítali s tím, že by se v sobotu na cestu Prahou mohlo vydat asi 1 500 lidí. Po protestech konzervativců jim ale mnozí vyjadřují podporu. Nyní proto organizátoři očekávají, že by se do průvodu mohlo zapojit 7 000 lidí.

Pochod hrdosti kritizoval minulý týden prezidentův vicekancléř Petr Hájek

Hájek průvod označil za nátlakovou akci a politickou demonstraci pokřiveného hodnotového světa. O homosexuálech psal jako o „deviantních spoluobčanech“ a kritizoval pražského primátora Bohuslava Svobodu za jeho záštitu nad pochodem. Za Hájka se postavil prezident Václav Klaus. Karneval podle něj není projevem homosexuality, ale homosexualismu. Slovo deviace považuje za „hodnotově neutrální“. Pořadatelé festivalu ale upozornili, že toto slovo společnost vnímá negativně, což může vyvolat nebezpečné reakce. Politici by podle nich neměli takto podněcovat.

Proti homosexuálům vystoupí Dělnická strana

Proti pochodu homosexuálů v sobotu vystoupí krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). Své přívržence svolává také prostřednictvím sociální sítě Facebook, pozvánka byla zveřejněna na profilu jejího předsedy Tomáše Vandase. Protestní shromáždění začne ve 12:00 na pražském Jungmannově náměstí. „Nejde o nic jiného, než o oslavu homosexuality, dávání na odiv jinakost, která by měla zůstat spíše v soukromí za dveřmi bytu. Je osobní věcí každého, s kým žije. Není však přípustné veřejně oslavovat něco, co není přirozené a nikdy nebylo,“ uvedl Vandas v prohlášení, které bylo zveřejněno i na oficiálním webu strany. Účastníci shromáždění si mají přinést vlajky či transparenty.