Nečas: Nad Bátorovými řečmi nelze mávnout rukou

Praha - O výrocích personálního šéfa ministerstva školství a předsedsedy iniciativy D.O.S.T. Ladislava Bátory o homosexuálech bude premiér Petr Nečas (ODS) jednat s ministrem školství Josefem Dobešem (VV). Novinářům dnes Nečas po jednání vlády řekl, že nad Bátorovými výroky nelze „mávnout rukou“. Tématu se dotkli ministři i přímo na dnešním jednání kabinetu.

„Nelze mávnout rukou nad jeho výroky, nikoliv nad tím, kde momentálně působí,“ poznamenal předseda vlády. Nechtěl ale konkretizovat to, co řekl, případně ještě plánuje sdělit přímo ministru školství.

Bátora je vysokým úředníkem ministerstva školství a proti tomuto jeho angažmá se zvedla vlna protestů. Nevládní organizace jako Svaz osvobozených politických vězňů či Amnesty International poukázaly v otevřených dopisech na Bátorovy netolerantní názory a vyzvaly premiéra, aby věc řešil.

Bátoru hájí prezident Klaus

Čerstvý ekonomický poradce ministra Dobeše na sebe naposledy upozornil kritikou pochodu sexuálních menšin Prague Pride plánovaného na sobotu. Otevřeným dopisem, který podepsal jménem své iniciativy D.O.S.T., kritizoval i amerického velvyslance v ČR Normana Eisena, který pochod homosexuálů spolu s dalšími diplomaty podpořil.

Ladislav Bátora
Zdroj: ČT24

Bátoru hájí prezident Václav Klaus a lidé z jeho okolí, například vicekancléř Petr Hájek se netají názory blízkými Bátorovi. Klaus před časem mediální kritiku Bátorova nástupu na školství označil za „hilsneriádu“. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg úterním Hospodářským novinám řekl, že Bátora má „velmi vysokou ochranu“. „Nevím, jestli si na jeho odvolání někdo troufne,“ dodal.