Za ukopání majitele bazaru doživotí

Plzeň – Za vraždu šestapadesátiletého majitele bazaru v Domažlicích dostal dvaačtyřicetiletý Aleš Kaleja doživotí. Rozhodl tak dnes Krajský soud v Plzni. Majitel bazaru zemřel na následky mnohačetného poranění poté, co ho recidivista pod vlivem drog srazil na zem a několikrát kopal do hlavy. Soudu se nicméně nepodařilo prokázat, že by útočník vzápětí odcizil oběti peněženku s šesti tisíci korunami.

Událost se stala loni 12. listopadu navečer v bazaru nedaleko náměstí. V minulosti několikrát trestaný Kaleja přišel do obchodu a podle spisu nejdřív pěstí udeřil majitele bazaru do obličeje a srazil ho na zem. Pak mu opakovaně dupal zejména na čelo. Muž utrpěl mimi jiné úlomkovité rozlámání klenby a spodiny lební, puklinu v týlní a spánkové kosti, rozhmoždění spánkového a čelních mozkových laloků, oděrky, zhmožděniny a krevní výrony, zlomení obličejových kostí a další rány. Zemřel poté, co mu otevřenou ránou na hlavě vyhřezla část mozkové tkáně.

Kaleja, který byl v době činu pod vlivem pervitinu, u soudu popřel, že by muži dupal na hlavu. Připustil pouze, že se nepohodli a při šarvátce ho praštil pěstí, až muž spadl hlavou na polici. Pak prý Kaleja dostal epileptický záchvat a při pádu strhl majitele bazaru na topení. Když se probral, od zakrváceného muže odešel. Takový mechanismus úmrtí ale odborníci vyloučili. Na čele oběti našli mimo jiné otisky podrážky.