Kalousek vzkazuje školským odborům: Peníze nemáme

Praha - Školské odbory odešly ze schůzky s ministrem financí Miroslavem Kalouskem s nepořízenou. Peníze navíc prý pro školství nemá. Odboráři se s ním ráno sešli kvůli rozpočtu na příští rok, obávají se totiž snížení platů nepedagogů. Kalousek uvedl, že o rozpočtu rozhodne až vláda. O záležitosti diskutovali odboráři i s ministrem školství Josefem Dobešem. Podle Markéty Vondráčkové, místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, Dobeš zástupcům školských odborů sdělil, že problém vnímá a na pondělním jednání s Kalouskem bude požadovat 1,5 miliardy, aby mohly být naplněny vládní sliby. Odborářům nicméně nic neslíbil. Odbory se proto kvůli platům nepedagogů obrátí na premiéra.

„Pan ministr potvrdil, že rozpočet je opravdu velmi napjatý a že musí dělat velmi tvrdá opatření,“ uvedl Dobšík po schůzce s ministrem školství. Ministerstvo školství má příští rok hospodařit s asi 121 miliardami korun, zhruba 70 procent je přitom vázáno na platy a většina zbylých peněz je pak alokována na vysoké školy a spolufinancování projektů EU. Dobeš tak prý nemá odkud brát.

„Nemám někde natisknutý balík peněz,“ reagoval Kalousek na dotaz, zda ministerstvu školství přidá do rozpočtu pro příští rok. Je prý o tom ještě možné vést diskusi, ale vláda by v tom případě musela říct, z jakého resortu peníze vezme. „Pan ministr byl vstřícný, ochotný komunikovat, ale peníze nepřidá,“ komentoval dnešní schůzku šéf odborářů František Dobšík.

Ministr Dobeš dříve oznámil, že pokud nedostane přidáno 1,5 miliardy, bude škrtat na platech nepedagogických pracovníků škol. Učitelům už dříve slíbil přidat v roce 2012 čtyři miliardy, a pokud se nenavýší rozpočet školství, chce tyto peníze ušetřit mimo jiné i na platech školníků a kuchařek.

Těm by škrtnul 700 milionů, což by znamenalo, že jim plat klesne o pět procent. Už letos přitom hospodářkám, uklízečkám a dalšímu personálu škol klesly platy o deset procent, jejich průměrná mzda činila v prvním čtvrtletí tohoto roku 13 000 korun.

Ministři financí a školství se mají podle Dobšíka sejít ještě v pondělí. „My jsme se rozhodli, že nechceme čekat, jak jednání dopadne,“ ohlásil ale Dobšík s tím, že nejpozději v pondělí chtějí premiérovi poslat dopis, v němž ho vyzvou, aby se k této situaci vyjádřil.

Místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková nevyloučila ani stávku, školy by mohly zůstat zavřené některý den v září, než se bude projednávat definitivní podoba rozpočtu. Odboráře už podpořil třeba senátor Marcel Chládek (ČSSD).