13 lidí z Přerova čeká na obvinění, včetně primátora

Přerov - Protikorupční policie vydala usnesení o zahájení trestního stíhání proti 13 lidem kvůli přerovským zakázkám. Je mezi nimi také primátor Přerova a senátor Jiří Lajtoch (ČSSD). Toho minulý měsíc vydal Senát kvůli trestnímu stíhání. Lajtoch a další lidé, pravděpodobně jde o jeho kolegy z radnice, dosud obviněni nejsou. Usnesení totiž ještě nepřevzali.

„V minulých dnech bylo Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality vydáno usnesení o zahájení trestního stíhání proti 13 osobám pro trestný čin sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej s tím, že bližší informace uvolní policie během několika dní. Obviněni prý budou v okamžiku, kdy si usnesení převezmou.

Stíhání se týká sporných zakázek na přestavbu přerovského domova důchodců a zimního stadionu v Přerově. Primátor a senátor v jedné osobě dnes pro Českou tiskovou kancelář (ČTK) řekl, že dosud od policie obvinění nedostal. „Nedostal jsem zatím nic, volal jsem i domů. Slyšel jsem, že je to už rozesíláno, ptal jsem se kolegů, nikdo nic neví. Ale údajně už to poštou chodí,“ tvrdí Lajtoch. Doplnil, že prostřednictvím advokáta žádal státní zastupitelství o přezkoumání postupu policie. „Přišla nám od státního zástupce odpověď, že pro to nevidí důvod,“ doplnil primátor.

Komu by měla nyní obálka od protikorupční policie přijít, se zatím v Přerově neví. Spekuluje se o tom, že by obvinění mělo přijít tehdejší městské radě, která byla také již dříve na výslechu u protikorupční policie. Primátor Lajtoch minulý týden uvedl, že ze spisu se dají vyčíst i jména vedoucího oddělení investic či odboru rozvoje. Na těchto místech v době sporných zakázek byl Jiří Raba a Pavel Gala. „O žádném obvinění nevím,“ řekl dnes Gala.

Kvůli očekávanému obvinění je v pozoru i přerovská opozice. Podle zastupitele ze strany Společně pro Přerov Vladimíra Puchalského se s kolegy z klubu sejdou v neděli. „Pokud bude podstatná část rady obviněna a vyšetřována, myslím si, že městské orgány budou výrazně politicky a mravně paralyzovány. Budeme muset k tomu zaujmout nějaký postoj,“ prohlásil Puchalský.

O primátorovo vydání požádala protikorupční policie kvůli takzvaným vícepracím na obou stavbách. Stavba přerovského domova důchodců a zimního stadionu totiž stále ve finále podstatně více, než město původně plánovalo. Například cena u domova pro seniory se proti plánu zvýšila asi o 30 milionů na více než 167 milionů korun. Podle primátora však tyto vícepráce byly standardně schváleny v komisích i na radě. Kvůli zimnímu stadionu antimonopolní úřad vyměřil letos radnici pokutu 90 tisíc korun, kterou nedávno snížil na 10 tisíc korun. Město podle něj pochybilo, když veřejnou zakázku na dodatečné stavební práce zadalo v jednacím řízení bez uveřejnění a smlouvu uzavřelo s vybraným uchazečem. „Máme právní stanovisko, že došlo k určitému pochybení, ale není to na trestní stíhání,“ podotkl v souvislosti s tímto případem Lajtoch. Ve spisu údajně policisté také popisují, že firma, která se v Přerově na stavební zakázce podílela, stavěla primátorovi bazén. Lajtoch to však popřel, všechny práce kolem bazénu prý řádně uhradil.