Americký velvyslanec lobboval proti internetovým aukcím léků

Praha - Velvyslanec Spojených států amerických v ČR Norman Eisen tvrdě lobboval za zrušení zákona o internetových aukcích léků. České televizi to potvrdili ekonomičtí náměstci vlády a nakonec i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Změna ve státní podpoře medikamentů má na jedné straně ušetřit miliardy korun, ovšem stane se tak na úkor domácích i zahraničních farmaceutických koncernů. Nejrozsáhlejší úspory v historii české lékové politiky schválili v červnu poslanci. Eisenův nesouhlasný dopis přišel na ministerstvo zdravotnictví bezprostředně poté.

„Vyjádřil určité obavy z osudu firem na našem trhu. My jsme mu na jeho dopis odpověděli, že jsme si té věci vědomi, ale že postupujeme podle nejlepších zájmů České republiky,“ řekl ČT ministr Heger. Proč se americký velvyslanec pokusil osobně odvrátit klíčovou součást lékové reformy s odůvodněním, že zákon by poškodil americké firmy i český trh, vysvětluje ekonom Miroslav Zámečník: „Farmaceutický průmysl je jeden z těch pro USA z nejdůležitějších a diplomacie to měla vyloženě za úkol od ministerstva obchodu.“

Plán zavést elektronické aukce na léky má výrazně snížit náklady zdravotních pojišťoven na úkor zisků farmaceutických firem. Vítěz aukce totiž získá celý trh s určitou léčivou látkou, výměnou za to ale musí s cenou dolů. Díky novému systému přijdou koncerny ročně o miliardy korun, které jim dosud přitékaly z veřejného pojištění. Ministr Heger od něj očekává úspory „možná až pěti miliard.“

Snahy amerického velvyslance odkrývají zákulisí propojení diplomacie a obchodních zájmů. Ministr zdravotnictví dostal kvůli vzniku zákona od významného diplomata nesouhlasný dopis vůbec poprvé. „Jde o věci, které v těchto procesech můžeme očekávat. Znovu ale opakuji, že je důležité, aby byl tento proces otevřený,“ komentuje situaci předseda Mezinárodní obchodní komory ČR Michal Mejstřík.

Americká strana ve vyjádření zaslaném České televizi připouští, že jednala na žádost amerických farmaceutických firem. „Velvyslanectví respektuje, že zdravotní reforma je vnitřní záležitostí české vlády. Nicméně si myslíme, že všechny zainteresované strany, kterých se reforma týká, by měly mít možnost vyjádřit své připomínky,“ napsal tiskový atašé Velvyslanectví USA v ČR Paul Oglesby.

Dopis na stejné téma dostal i šéf zdravotního výboru od Americké obchodní komory. Ta mu v něm doporučuje, aby poslanci schválení zákona odložili. Komora v něm varuje, že „novelizace bude podniky nutit stáhnout léky z trhu, který posléze ovládne několik výrobců generik.“ Podle Borise Šťastného se ale argumenty v dopise nezakládají na pravdě.

Zákon zavádějící aukce na léky vrátili před dvěma týdny sněmovně Senát s převahou sociálních demokratů, koalice s většinovou silou je ale připravena reformu včetně lékových aukcí prosadit znovu.