V Praze se sejdou svědci Jehovovi

Praha - V Praze dnes začíná třídenní sjezd svědků Jehovových. Pravidelné setkání se podobně jako loni koná v holešovické Tesla areně. Na neděli se již tradičně plánuje křest nových členů. Hlavním smyslem pravidelných sjezdů svědků Jehovových bývá upevnění ve víře a poučení z bible. Účastníci akce společně bibli také čtou a hromadně se modlí.

Ke křtu přijímají jen dospělé, kteří za sebou mají delší studium bible. Pokřtěním dá podle nich člověk veřejně najevo, že chce bohu sloužit. Svědkové Jehovovi jsou širší veřejnosti známi především tím, že stojí ve dvojicích na frekventovaných místech ve městech, oslovují lidi a nabízejí své tiskoviny nebo obcházejí domácnosti. Křesťanské církve je vesměs považují za sektu, nesouhlasí s jejich výkladem bible a kritizují jejich totalitní organizaci i jejich způsoby misie.

Svědci Jehovovi neslaví Vánoce

Sami svědkové Jehovovi se označují za křesťany a naopak členy křesťanských církví považují za nepravověrné. Věří ve stejného boha jako křesťané, ale pracují s rozdílnou teologií. Jsou například přesvědčeni o tom, že Vánoce jsou pohanské svátky, proto je neslaví. Odmítají například i transfuze krve.

Na celém světě se k jejich víře hlásí přes sedm milionů členů. Sdružení je neziskové a finance na provoz a na vydávání literatury a vlastního časopisu Strážná věž získává z dobrovolných darů. Časopis, skrze který kontaktují svědkové širší veřejnost, vychází ve 174 jazycích a nákladu přes 37 milionů výtisků.