Školství opustí 23 procent zaměstnanců

Praha - Resort školství a jím řízené organizace opustí kvůli úsporám skoro čtvrtina zaměstnanců. Klíčové slovo v jejich výběru bude mít Ladislav Bátora. Serveru Týden.cz to prozradil ministr Josef Dobeš. Dodal také, že nemá jediný důvod personálního šéfa svého resortu odvolat. Koaliční partneři Věcí veřejných přitom právě na takový krok naléhají čím dál více. Bátora, který na sebe naposled strhl pozornost výroky o homosexuálech, je podle některých členů kabinetu rasista a poškozuje pověst vlády.

Zhruba 23 procent lidí z resortu školství čeká odchod. Ministra Dobeše k tomuto nepopulárnímu kroku tlačí chystané rozpočtové škrty i slib čtyř miliard pro učitele. Ty ovšem není kde vzít a Dobeš chce proto sebrat pět procent platu kuchařkám, školníkům a uklizečkám. Odchod necelé čtvrtiny zaměstnanců je další způsob, jak resortní kasu naplnit.

Školství opustí 23 procent zaměstnanců (zdroj: ČT24)

Ministr školství Josef Dobeš:

„Ušetříme půl miliardy. Bude to nejhorší sociální škrt, který mám připravený. Od revoluce se na žádném ministerstvu nedělaly tak dramatické škrty.“

Kdo zůstane a kdo se s místem rozloučí mají určit jednotliví šéfové. Zásadní slovo ale bude mít Ladislav Bátora - muž číslo jedna personálního odboru ministerstva a předseda konzervativní iniciativy DOST. Úkol seškrtat počty zaměstnanců přitom dostává v době, kdy na jeho odchod z ministerstva tlačí i špičky ODS a TOP 09. Ministr Dobeš ale za svým mužem stojí. „Pana Bátoru nemohu dle svého nejlepšího vědomí a svědomí odvolat,“ řekl Dobeš.

Josef Dobeš
Zdroj: ČT24

Podporu Věcí veřejných má Bátora jistou minimálně do úterý. Tento den se sejde předsednictvo nejmenší vládní strany a probere i poslední události spojené právě s chráněncem ministra Dobeše.