Chystá se zavedení školného na VŠ i s odkladem

Praha - Vládní koalice chystá zavedení takzvaného odloženého školného na vysokých školách. Banky by v takovém případě školám zaplatily za pomoci státní záruky za studenty již v průběhu studia. Ti by ale začali splácet až poté, co v zaměstnání dosáhnou průměrného českého platu. Za studii k tomuto záměru se chystá ministerstvo zaplatit přes tři miliony korun, píše dnešní Právo.

Systém by se měl spustit od roku 2013. Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) by měli studenti zaplatit až deset tisíc korun za semestr, ročně by studium tedy vyšlo na dvojnásobek. Škola by dostala peníze hned, studentům by vznikl závazek splácet v budoucnu. „Pokud by (student) nedosáhl té průměrné výše mzdy do padesáti let svého věku, tak by mu byla tato půjčka prominuta,“ doplnil náměstek ministra školství Ivan Wilhelm.

Podle ministra Dobeše je potřeba řešit školné přímo v přichystaném vysokoškolském zákoně. „Mohla by totiž přijít vláda sociální demokracie a kvůli tomu by se novelizoval celý zákon, což je zbytečné,“ řekl již dříve deníku Právo Dobeš. Platby chce proto dát do zákona o finanční pomoci studentům. Ten by měla mít vláda k dispozici do konce roku.

Argument pro školné? Rovnost šancí.

Ministerstvo zavedení odloženého školného obhajuje především potřebou zajistit rovný přístup ke vzdělání; zatímco z rodin lépe situovaných a vzdělaných rodičů se na vysokou školu dostane skoro každé dítě, v chudších vrstvách jen každé třetí, což je podle náměstka Ivana Wihelma důvod k obavám. „V současné době jsou nůžky rozevřeny způsobem, který je v civilizovaných zemích neobvyklý,“ uvedl Wilhelm.

Vysokým školám by měl nový zákon přinést zhruba deset procent do rozpočtů. „Pokud vysoké školy dostanou peníze takříkajíc na dřevo, tak to pro nás samozřejmě výhodné je,“ uvedl rektor VŠE Praha a místopředseda Konference rektorů Richard Hindls.

Studentská komora, která se na tvorbě návrhu podílí, ale se školným nesouhlasí. Podle ní povede ke zvyšujícímu se dluhu absolventek a absolventů vysokých škol. Negativně se k plánu vlády staví i sociální demokracie. „Jsme proti jakékoli podobě školného, ať už odloženého, nebo přímého,“ řekl stínový ministr školství Marcel Chládek.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)