Boj o recept. Heger podlehl medicínské lobby

Praha – Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) upustil od svého návrhu, aby doktoři předepisovali místo názvů léků pouze léčivé látky (tzv. generická preskripce). Reagoval tak na tlak lékařské komory a odborných společností, které varovaly, že jeho plán může poškodit pacienty. V otázce zdravotnické reformy se jedná o dosud největší ústupek, k němuž ministr za dobu výkonu své funkce přikročil.

Předepisováním léčivých látek na místo konkrétních medikamentů chtěl Heger ušetřit a zároveň omezit korupci lékařů ze strany dealerů vlivných farmaceutických firem. Například místo léků proti alergiím, jako jsou Zyrtec, Zodac nebo Ceres, měli původně lékaři od začátku roku 2012 předepisovat jen jednu léčivou látku Cetirizine Hydrochlorid.

Podle některých odborníků byla ale změna v předpisování léků korupci stejně nevymítila; zájem farmaceutických dealerů by se přesunul od lékařů k lékárníkům. „Tím se to přesune do úrovně lékárníků, jejichž význam v očích firem samozřejmě silně vzroste,“ uvedl ekonom a expert na zdravotnické systémy Miroslav Zámečník.

Léky na aukci jako alternativa

Alternativou pro úspory nyní podle ministra Hegera budou elektronické aukce na léky. „Když se naskytla možnost dát do zákona aukce na generické léky, tak jsme po reakcích lékařské komory a odborných společností, která je výrazně proti generické proskripci, zvolili ji (aukci), protože nebude napínat jednotlivé lékaře,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Heger.

Lékaři trvají na tom, že Hegerův plán rozhodně nezamítli kvůli svým vztahům s farmaceutickými firmami, ale argumentují blahem pacientů. „Pacienti by byli zmateni, protože ne všechny léky jsou stejné, liší se různými pomocnými látkami a čím víc pacientům léky střídáte, tím vyšší je riziko alergií,“ upozornil prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Koaliční ODS pak Hegera za jeho ústupek kritizuje a ministra hodlá k zavedení generické preskripce přesvědčit. „Tato věc je velmi potřebná, já za ní stojím a je dokonce v programovém prohlášení vlády,“ uvedl předseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS).

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)