Vondra: Nechci prostředníky při nákupu armádních zakázek

Praha - Jak zamezit plýtvání peněz při zajišťování armádních zakázek? Na to má recept ministr obrany a předseda ODS Alexandr Vondra, který prosadil realizaci dvou novel. Ty by měly výrazně napomoci při zprůhledňování zakázek ministerstva obrany a zároveň pobízet k větší soutěživosti. Vondra tak vyžaduje, aby jeho rezort mohl jednat přímo s vybraným klientem a nepoužívat při nákupech veřejných zakázek prostředníky. Zároveň ale stojí za svým názorem pořídit pro armádu další nadzvukové letouny, až vyprší smlouva na pronájem švédských gripenů. Česká republika je dle názoru ministra obrany v Evropě středně velkou zemí, která by si měla umět ochránit svůj vzdušný prostor.

Vondra chce v budoucnosti zamezit nehospodárnému nakládání s veřejnými prostředky. Z toho důvodu ministerstvo obrany přistoupilo ke dvěma novelám zákonů, které významně uspoří finanční prostředky. Jedna novela omezuje roli prostředníků, protože dříve nemohlo ministerstvo obrany nakupovat přímo. „Vždy jsme museli jít cestou soukromých firem, čímž se zakázka logicky prodražila,“ podotýká Vondra. Druhá novela, tzv. malá novela o veřejných zakázkách, přináší do procesu více transparentnosti a bude pobízet k větší soutěživosti.

Na letouny nesmíme rezignovat, tvrdí Vondra

Na základě diskuzí lidí z armády a odborných institucí tzv. Bílá kniha dospěla k závěru, že Česká republika by neměla rezignovat na schopnost ochránit svůj vzdušný prostor. „Já za tím názorem stojím. Jsme v Evropě středně velká země a tato schopnost nám umožňuje nejenom chránit vzdušný prostor v celku, ale zároveň ochránit třeba jaderné elektrárny,“ uvedl Vondra. Podle něj pouze schází plnohodnotná schopnost letounu se zúčastnit spojeneckých operací.

Až v roce 2015 vyprší pronájem letounů gripen, chce Vondra pořídit další letouny. „Vycvičit pilota nadzvukového letadla je jedna z nevyšších kvalifikací, kterou naše armáda má, a já si neumím představit, že bychom na tuto schopnost rezignovali,“ podotkl. Předpokládá, že proběhne řádná soutěž, ve které se ministerstvu podaří dosáhnout přijatelnou cenu.

Gripeny
Zdroj: ČT24

Z Brd by měla být chráněná krajinná oblast

V letech 2014 a 2015 armáda plánuje opustit vojenský újezd Brdy, jehož okrajové části jsou pro veřejnost zpřístupněny nyní. „Brdy jsou poměrně unikátní z přírodního hlediska a díky tomu, že tento pás krajiny byl uzavřen, tak příroda není poškozena. My chceme zajistit přiměřený stupeň ochrany,“ upozorňuje ministr. Z diskuze, která proběhla mezi starosty okolních obcí a ministry obrany a životního prostředí, vyplynulo, že není dobré do té oblasti pustit nekontrolovaně developery a měla by zde být zřízena chráněná krajinná oblast.

Částku kompenzace zdanění příspěvku na bydlení budou vojáci znát čtvrt roku dopředu

„To, co dnes ministr financí navrhuje jako daňovou reformu, nevstoupí v platnost 1. 1. 2012, ale nejdříve o rok později,“ obává se Vondra. „Mužstvu budeme kompenzovat zdanění příspěvku na bydlení. Každý voják bude mít čtvrt roku dopředu jistotu, že mu na mzdové prostředky sahat nebudeme,“ podotkl ministr obrany s tím, že vše závisí na definitivním projednání rozpočtu na příští rok. „Suma peněz, kterou zatím projednávala v rámci výdajových limitů pro jednotlivé rezorty vláda, se pohybuje kolem 43,5 miliard korun,“ dodal místopředseda ODS. Dále ale přiznává, že výhled na roky 2013 a 2014 je velmi tristní. „Neumím si představit, jak při současných ambicích české armády bychom mohli dále fungovat,“ dodal ministr.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)