Do Prahy přijede generální tajemník NATO

Praha - Prahu v září navštíví generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Zůstane tu dva dny a sejde se s prezidentem Václavem Klausem, s předsedou vlády Petrem Nečasem a ministry Karlem Schwarzenbergem a Alexandrem Vondrou. S politiky bude mluvit o transformaci Severoatlantické aliance a o její roli v globální společnosti.

Dalšími tématy budou vrcholná schůzka členů Severoatlantické aliance v roce 2012, vojenské operace v Afghánistánu, protiraketová obrana, vztahy s Ruskem a perspektivy dalšího vývoje v Libyi. Diskutovány budou rovněž otázky spojené s účastí ČR v aliančních operacích a misích.

Generální tajemník NATO Rasmussen v červenci napsal ministrům obrany členských zemí aliance dopis, v němž je varoval, aby případnými škrty v rozpočtech svých resortů neohrozili fungování aliance. 

Rasmussen navštívil Českou republiku naposledy v březnu 2010. Požádal tehdy o navýšení české účasti v Afghánistánu. Tehdejší předseda ODS Mirek Topolánek podporu požadavkům NATO přislíbil.

V Praze se příští rok v listopadu uskuteční zasedání Parlamentního shromáždění NATO, které je složeno ze zástupců členských států aliance. Shromáždění má poradní charakter a jeho cílem je posilovat spolupráci a porozumění mezi členskými státy. Zasedání se účastní delegáti, kteří pracují ve čtyřech tematicky zaměřených výborech: ekonomickém, politickém, bezpečnostním a pro vědu.