Paroubek bude národní socialista

Praha - Nový stranický subjekt chce na českou politickou scénu přivést bývalý premiér a expředseda ČSSD Jiří Paroubek. Někdejší volební lídr sociálních demokratů chce vybudovat novou stranu ze současné České strany národně socialistické (ČSNS 2005). Pohybovat by se měla v levé části politického spektra mezi ČSSD a KSČM.

Informace o Paroubkově záměru potvrdil Mladé frontě Dnes první místopředseda národních socialistů Přemysl Votava s tím, že se strana nechá od Paroubka převzít a reformovat. Bývalý šéf ČSSD ovšem svůj plán nepotvrdil. „V rámci ČSNS 2005 pracují na programu a já jim tak trochu nahlížím přes rameno,“ uvedl.

Současná ČSNS 2005 by se pod Paroubkovým vedením měla přejmenovat na ČSNS Národní socialisté. Pohybovat se chce nalevo od sociální demokracie a stranu také hodlá ostře kritizovat. Negativní kampaň by měla cílit především na spolupráci ČSSD s ODS na radnicích velkých měst (Praha, Brno, Ostrava) nebo ochotu sociálnědemokratického hejtmana Jaroslava Palase privatizovat v Moravskoslezském kraji nemocnice. Důraz chce strana klást na ekologii a na podporu živnostníků, akcentovat bude i vlastenectví.

Paroubkův plán opustit ČSSD a vytvořit vlastní formaci přidělává vrásky především jeho mateřské partaji. Podle informací Mladé fronty Dnes totiž může za někdejším předsedou do ČSNS přejít sedm zákonodárců. Nejpravděpodobnější následovník je poslanec Jiří Šlégr, média spekulují i o Vladimíru Drymlovi a Jaroslavu Škárkovi (bývalý člen VV).