TOP 09 opustila schůzi vlády, chce odchod Bátory, nebo Dobeše

Praha - Ministři TOP 09 opustili dnešní jednání vlády na protest proti předsedovi akce D.O.S.T. Ladislavu Bátorovi. Nelíbí se jim, že ministr školství Josef Dobeš (VV) personálního šéfa svého úřadu nepropustil potom, co urazil prvního místopředsedu vlády Karla Schwarzenberga (TOP 09). Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl, že se politici jeho strany na jednání vrátí, až odejde Bátora nebo Dobeš. Vicepremiérka Karolína Peake (VV) následně řekla, že omluva Bátory Schwarzenbergovi je namístě. Věcem Veřejným se ale nelíbí, že Kalousek údajně zneužívá k tlaku na vládního partnera. Bátora se na Facebooku o ministru zahraničí vyjádřil jako o „starém chudáčkovi“. Ministr Dobeš ohlásil na 12:30 tiskovou konferenci, kterou ČT24 odvysílá živě.

„Pokud pan ministr Dobeš poskytuje politické krytí úředníkovi, který veřejně a sprostě uráží prvního místopředsedu vlády, my nebudeme předstírat na veřejnosti, že je pan ministr Dobeš náš kolega,“ řekl Kalousek. Podle něho není postup ministrů „ani tak demonstrativní, jako nezbytný“. Podle prvního místopředsedy TOP 09 je naprosto nepřijatelné, aby jakýkoliv státní úředník veřejně urážel jakéhokoliv člena vlády.

Kalousek o věci jednal s Dobešem na schůzce už v pondělí a naléhavě prý žádal, aby Bátorovo jednání netoleroval. V úterý jednání zopakoval a o věci informoval předsedu vlády Petra Nečase (ODS). „Kdyby kterýkoliv můj ředitel odboru urazil veřejně člena vlády, je jedna jediná možnost: omluva a propuštění,“ zdůraznil ministr financí. Dobeš však podle něho ve věci odmítl jakkoliv konat. Kalousek proto podle svých slov dnes z pověření ministrů i poslaneckého klubu TOP 09 na vládě oznámil, že strana nemíní tolerovat, aby úředníci uráželi členy vlády.

Miroslav Kalousek (TOP 09):

„Jsme proti tomu, aby vláda nebo její členové tolerovali takovou úroveň státní správy, která je prezentována z ministerstva školství. To je nepřijatelná úroveň. Žádný člen vlády nesmí tolerovat takové chování své administrativy,“ prohlásil Kalousek.

„Pokud pan ministr Dobeš poskytuje politické krytí státnímu úředníkovi, který veřejně, neomaleně, hrubě, uráží prvního místopředsedu vlády, doyena vládního sboru, pak my nebudeme na veřejnosti předstírat, že je pan ministr Dobeš náš kolega,“ dodal místopředseda TOP 09.

Podle Kalouska musí Dobeš sám zvážit, zda je tolerance takového chování nepřijatelná, nebo se rozhodne sám vládu opustit. Do té doby s ním za jedním stolem TOP 09 sedět nebude. 

Brífink TOP 09 ke kauze Bátora (zdroj: ČT24)

VV: Pokud se Bátora nedopustí dalších výroků, může zůstat

„Ministru Kalouskovi se asi zdá, že v koalici už je příliš dlouho klid a nebezpečně dělná atmosféra. Omluva Karlu Schwarzenbergovi za Bátorovy výroky je ale nepochybně namístě,“ uvedla Peake v krátkém prohlášení. Místopředseda strany Tomáš Jarolím řekl, že VV dále podporují setrvání Bátory na ministerstvu školství, pokud se nedopustí dalších nevhodných výroků. Vedení VV dalo takovou podmínku Bátorovi už v úterý. 

Bátora na svém facebookovém profilu minulý týden označil ministra zahraničí a předsedu TOP 09 za „chudáčka starého“. „To se mu to prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemůžu vyzvat na souboj,“ citovalo jeho slova dnešní Právo.

Bátorovo odvolání žádá část politického spektra mimo jiné kvůli jeho kritice pochodu sexuálních menšin Prahou. Věci veřejné v úterý uvedly, že podpora úředníka, jehož minulost je spojována s nacionalistickou Národní stranou, by skončila ve chvíli, kdy vystoupí s dalším kontroverzním mediálním prohlášením.

Bátoru dosud hájili prezident Václav Klaus a lidé z jeho okolí, například vicekancléř Petr Hájek se netají názory blízkými Bátorovým. K odvolání Bátory vyzvali premiéra i senátoři ČSSD, KDU-ČSL i ODS, ale také aktivisté a zástupci lidskoprávních organizací. Vyčítají mu například to, že se před lety účastnil přednášky o českém protižidovství pořádané ultranacionalistickou Vlasteneckou frontou.

Ministr Dobeš se ale za Bátoru postavil s tím, že je to svědomitý národovec a katolík a neexistují důkazy, že by byl rasista. V dubnu si jej přivedl na ministerstvo jako svého ekonomického poradce, rozhodoval mimo jiné o rušení ústavů ministerstva. Od srpna pak byl Bátora i přes protesty jmenován personálním ředitelem. Jeho úkolem teď bude vybrat do konce roku 23 procent zaměstnanců, které chce Dobeš z úsporných důvodů propustit.